В Димитровград гостува изложбата "Четенето през социализма: ГДР и НРБ"

  • 16.11.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

В Дома-музей "Пеньо Пенев" в Димитровград днес се открива изложбата "Четенето през социализма: ГДР и НРБ" . Събитието ще бъде последвано от дискусия на тема "Литературата през социализма: ГДР и НРБ" с участието на проф. Пламен Дойнов - ректор на Нов български университет и литературен историк, доц.д-р Мая Ангелова-Анастасова - преподавател в катедра "Българска литература" във Великотърновски университет "Св.св. Кирил и Методий" и д-р Георги Гочев от НБУ. Водещ на дискусията ще бъде проф.Момчил Методиев от НБУ и Института за изследване на близкото минало.

Пътуващата изложба е на Федералната фондация за изследване на комунистическата диктатура в Германия, с автор Щефан Воле, допълнена с българската перспектива от фондация "Софийска платформа", Института за изследване на близкото минало и НБУ. Експозицията се представя с подкрепата на Фондация "Конрад Аденауер" и Посолството на Федерална Република Германия в България.

През последните 10 години фондация „Софийска платформа“ работи със стотици експерти, учители, ученици и граждани в повече от сто локации в България, превръщайки се в една от водещите организации, подкрепяща формалното и неформалното историческо и гражданско образование в България.

Изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ“ кани посетителите на пътешествие из литературата на Германската демократична република и Народна република България. Тя се състои от 24 плаката с текстове, снимки и видеа. 20 плаката са посветени на четенето в Източна Германия, а 4 – на българската литература през социализма, като основните теми са: списание „Дъга“, Георги Марков и Радой Ралин, историческия роман и издателство „Народна култура“.