Разгласени са случаи на полицейски посегателства над журналисти при безредиците на 16 ноември

  • 17.11.2023
  • dnevnik.bg
Снимка на от сблъсъците фоторепортера на "Дневник" Георги Кожухаров, който е бил под полицейски натиск да трие свои снимки

В "Дневник" са публикувани няколко свидетелства на журналисти, които са били обект на полицейски посегателства по време на прерасналия в безредици и насилие протест с искания за оставка на ръководството на БФС на 16 ноември вечерта.

Публикуваната от "Дневник" информация е въз основа на събрани от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) свидетелски разкази на журналисти, отразявали сблъсъците между протестиращи футболни фенове и полицейски служители около Националния стадион "Васил Левски", Спортната палата и прилежащите улици.

Ето изброените в "Дневник" случаи:

1. Репортерът на онлайн изданието Gospodari.com Дани Йорданов е умишлено удрян с палки 2-3 пъти от полицията в района на ул. "Генерал Гурко", докато предава на живо, въпреки че казва, че е от медиите (не носи табела "PRESS"), а операторът Марио Господинов е до него; операторът също е ударен с палка. Сцената се вижда след 59:27 от живото предаване на "Господари на ефира". Дани Йорданов, който държи микрофон с логото на предаването, а до него е операторът, многократно и с висок глас казва "Медиа, медиа!", но е ударен в корема от поне двама полицаи. Един от тях се чува да крещи "Кво правиш тука?".

2. Полицията е опитала да принуди фотожурналиста на "Дневник" Георги Кожухаров да изтрие снимките си (той отказва, а след намесата на други журналисти полицията се оттегля). Инцидентът става в района на църквата "Св. Седмочисленици". Кожухаров, екипиран с каска с надпис "PRESS", е заснел как полицаи извличат момче и удрят главата му в кофа за боклук. След като забелязват, че снима, при Кожухаров отива полицай, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие снимките веднага. Кожухаров извиква намиращия се наблизо екип на телевизия NOVA и казва, че го карат да си трие снимките и тогава полицаят се оттегля. Той обясни, че полицаите целенасочено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със заплахи "Изчезвай, да не си изядеш боя!" и умишлено удряне през камерата.

3. Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил задържан за кратко от полицията заедно с протестиращи и случайни минувачи в района на Спортната палата. Ганчев става свидетел на това как полицията нахлува на територията на частен обект - "Бар 75" - и започва да предава на живо. Той е бил избутан от полицай, който му вика "Върви, бе, върви!", въпреки че колегата заявява, че е журналист и се опитва да се легитимира с прес карта. Оказва се притиснат в малка уличка, успоредна на ул. "Генерал Гурко", където служителите на реда задържат протестиращите (сред които има и случайни минувачи), принуждавайки ги да легнат на земята. След около 15 минути Ганев е освободен, след като полицията забелязва баджа му - акредитация за двубоя между България и Унгария. Ганчев не спира да излъчва на живо с включена камера. С него през цялото време е бил и Юлиян Сутев, репортер в Новините на Дарик радио, който, при изтласкването на протестиращите е ударен няколко пъти с палка. Сутев уточни, че просто е придружавал Ганев и се е легитимирал като журналист едва когато полицията започва да освобождава задържаните. Той е потърсил медицинска помощ за травмите си и предстои да си извади документ от Съдебна медицина. Можете да видите живото предаване на Дарик радио тук.

4. Фотожурналист от международна новинарска агенция, пожелал анонимност (името му се пази в АЕЖ), е бил напръскан със спрей в лицето от полицай. Инцидентът е станал при разпръскването на "Бар 75", при ул. "Иван Вазов". След като полицай е потърсил сметка от фотографа защо не бил снимал сцени за насилие над служителите на МВР, друг униформен служител се е приближил към фотожурналиста и на разстояние от 50 см го е напръскал в лицето. Има медицинска документация, продължава да се лекува.
От пресцентъра на МВР заявиха за АЕЖ, че със заповед на директора в СДВР започва вътрешна проверка, в рамките на която ще бъдат разгледани всички материали, свързани с полицейските действия при протестите. Призоваваме ръководството на МВР да преразгледа това решение, защото практиката СДВР да проверява себе си за полицейско насилие, включително и срещу журналисти, не е показала ефективност.