Шатра за солидарност с децата от Газа бе открита в градината на посолството на Палестина

  • 17.11.2023
  • baricada.org
  • Къдринка Къдринова
По време на словото на временно управляващия палестинското посолство у нас Адхам Зайналдин (с микрофона). Снимка: Къдринка Къдринова

На многолюдна церемония с участието на арабските посланици, представител на МВнР, политик-депутат и свещенослужители от две вероизповедания временно управляващият палестинската дипломатическия мисия у нас Адхам Зайналдин обвини Израел и покровителстващия го Вашингтон за геноцидната война в Ивицата Газа, донесла досега над 11500 жертви. В шатрата за солидарност с палестинските деца има книга за съболезнования и подкрепа, кът за молитва и детски играчки по отломки като от руини след бомбардировки.

„40 дена изминаха от началото на геноцидната война срещу ивицата Газа. Само докато, броят на убитите палестинци вече ще е надхвърлил 11 500, от които 4710 деца и 3160 жени, a броят на изчезналите под развалините ще надскочи 3640, от които 1770 деца. Всичко това в резултат на ожесточения обстрел на къщи и жилищни блокове, болници, домове за сираци, игрища, училища, университети, джамии и църкви, обществени места, инфраструктурни съоръжения, станции за обезсоляване на морска вода, електрогенератори, водохранилища, силози за пшеница и мелници и дори обикновени фотоволтаични панели, монтирани по покривите на сградите. Всичко това с цел всички палестинци да бъдат убити…”

Така временно управляващият посолството на Държавата Палестина у нас Адхам Зайналдин започна емоционалното си слово на церемонията на 17 ноември по откриването в посолската градина на шаткра за солидарност с палестинските деца и специално с децата на Газа, съобщава baricada.org.

Въпреки лошото време и силния дъжд, заради които домакините бяха издигнали специален навес за многобройните гости, събитието привлече оживен интерес. Участваха посланиците на повечето арабски страни, представени в България, както и посланичката на Куба. Имше също представител от МВнР. Там бе и лидерът на една от политическите ни партии, който е и депутат. Присъстваха също православен свещеник и мюсюлмански ходжа, които по-късно произнесоха всеки своя молитва за мир и в памет на жертвите от Газа. Включиха се и много представители на палестинската общност у нас, журналисти, общественици. Сред тях бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

В шатрата за солидарност с палестинските деца, чието откриване в градината на посолството бе конкретният повод за проявата, има книга за съболезнования и подкрепа, кът за молитва и детски играчки по отломки като от руини след бомбардировки. На монитор се излъчват снимки и видеокадри от ужаса, преживяван от хората в Газа, където от 40 дни не секват смъртоносните израелски бомбардировки, след като на 7 октомври „Хамас” атакува Южен Израел, убивайки 1400 души и взимайки над 200 заложници.

Докато Адхам Зайналдин произнасяше своето слово на многолюдната церемония, той бе заобиколен от арабските посланици и повечето официални гости, а младо палестинско момиче в национална носия периодично издигаше високо различни фототабла със снимки за разрушенията и жертвите в Газа. Същите табла бяха подредени в импровизирана фотоизложба от вътрешната страна на оградата на посолството.

Временно управляващият Зайналдин наблегна, че в Газа се разиграва безпрецедентна хуманитарна трагедия, като хората там не само постоянно са мишени на израелски удари, но са лишени и от достъп до вода, гориво, всички услуги от първа необходимост. Дипломатът посочи, че тази война не е започнала на 7 октомври, а продължава от 75 години, от Накба.

Той подчерта, че израелските окупационни сили и техните покровители носят отговорност за всяко убито палестинско дете, жена, мъж. „Ще преследваме и обвиняваме окупаторите на всеки международен форум, ще ги санкционираме в международни съдилища,” зарече се Зайналдин. И добави, че САЩ, които имат най-голямо влияние над държавата окупатор, са отговорни за снабдяването ѝ с оръжие, за това, че не предприемат необходимото за прекратяване на агресията срещу един невъоръжен народ и за продължаващата липса на политически решения.

„Сърцата на свободните хора в света туптят от болка, тъга и гняв заради убийството на хиляди деца, заради унищожаването на цели семейства. Човешкият разум не е в състояние да повярва, че това се случва пред очите и ушите на света, без тази зверска война да бъде незабавно прекратена. Докога с този произвол, убийства, липса на справедливост за палестинския народ!“ – възкликна Адхам Зайналдин.

Той каза още, че въпреки усещането на безсилие заради невъзможността да помогнат на своите братя в Газа, палестинците в България и по света се изпълват с надежда и сила от солидарността на толкова много народи. „За вас, които заставате на страната на правото и справедливостта, е нашата обич и признателност. Но няма да забравим и онези, които изоставиха палестинския народ, игнорираха човешките права. И то при положение, че Израел не остави ненарушена нито една точка от международното хуманитарно право!” – подчерта във финала на изказването си временно управляващият посолството на Държавата Палестина.

След това две млади палестински момичета изнесоха на български и на английски още разтърсващи факти за преживяваната от народа им трагедия. Те посочиха например, че до този момент Израел е изсипал над Газа 25 000 тона бомби, а това прави два пъти по-голям експлозивна мощ от роизведента от американската атомна бомба над Хирошима през 1945 г.

Цитирано бе и изследване от 2022 г., според което 80% от децата в Газа, подложена вече на няколко войни за последните 16 години, страдат от постоянна тревожност и депресии. При сегашната ескалация родители масово пишат по телата на децата си имената им, за да могат да бъдат разпознати, ако ги убие поредната израелска бомбардировка. А най-голямата мечта на децата в Газа, които пишат завещания за това, при кого да отидат играчките им, ако загинат, е просто да видят и утрешния ден.

Двете палестински момичета изразиха болка и от двойния стандарт на ЕС, който по един начин реагира на войната в Украйна и по друг – на войната в Газа. „Газа не е политически, а човешки въпрос. Виждаме там геноцид и етническо прочистване” настояха те.

Други две девойчета от палестинското училище в България изпяха палестинска песен, а трето изрецитира стихотворението „Палестина” на голямата българска поетеса Ваня Петкова (1944-2009). То започва със строфите:

Като изсъхналите клонки на черните маслини

ръце към мен протягат деца от Палестина…