Турският журналист Баръш Пехливан бе освободен от затвора

  • 18.11.2023
  • БТА/СБЖ
Баръш Пехливан говори пред журналисти при освобождаването му от затвора "Мармара", бившият затвор "Силиври". Снимка: ЕПА

Турският журналист Баръш Пехливан днес бе освободен от затвора, след като дело срещу него бе прекратено, предаде турската телевизия НТВ.

Той прекара зад решетките няколко месеца, след като през август бе призован чрез есемес да се върне в затвора за пети път в рамките на две години, за което сайтът на СБЖ ви информира

Ще продължа да се занимавам с журналистика по същия начин, както преди, заяви 40-годишният Пехливан пред журналисти при освобождаването му от затвора "Мармара", бившият затвор "Силиври", цитиран от БТА.

Първоначално молбата му за предсрочно освобождаване бе отхвърлена заради жалба за "обида на държавен служител" във връзка със статия, която е написал за корупцията в съдебната система, припомнят турски медии. 

В крайна сметка днес той бе освободен, след като жалбата бе оттеглена.

Бившият главен редактор на опозиционната телевизия Ода Тв и сътрудник на опозиционния в. „Джумхуриет“ е бил осъден и на затвор за нарушаване на закона за тайните служби.

Според последния индекс на Репортери без граници за свободата на печат през 2023 г. Турция е на 165-то място от 180 държави.

 

 

М. Л.

Свят