Омара Портуондо благодари на всички, помогнали за донеслия ѝ трето „Грами” диск, и най-вече на сина си

  • 19.11.2023
  • СБЖ/Фейсбук
Омара Портуондо със сина си Ариел. Снимка: Сузане Кулпергер

Голямата кубинска певица Омара Портуондо, която бе удостоена за с латино-„Грами” за новия си диск „VIDA” („ЖИВОТ”), представен от нея и на концерта ѝ в София през юни т. г., отправи от своята страница във Фейсбук благодарности към всички, съдействали за създаването на диска и оценили качествата му, като специално открои приноса на сина си Ариел.

Както е известно и както самата Омара Портуондо разказа в специалното си интервю за сайта на СБЖ, дадено ден преди софийския ѝ концерт, дискът е сътворен в трудните условия на пандемията, като предизвикателство към нейните изпитания, като антипод на смъртта и вечна песен на Живота.

Латино-„Грами”-то за „VIDA” е трето такова отличие в музикалната биография на 93-годишната Омара Портуондо – през 2009 г. тя печели две наведнъж: едно за албума си „Gracias” („Благодаря”) и още едно за цялостно творчество.

Ето какво написа гранд-дамата на кубинската музика Омара Портуондо в своя Фейсбук сега:

„Здравейте всички! Споделям ви, че съм много развълнувана за получаването на латино-„Грами” в категорията „Най-добър традиционен тропически албум”.

Искам да благодаря на всички артисти, музиканти и приятели, които участваха в проекта на диска „VIDA”. На Габи Морено (известна гватемалска певица и продуцентка – б. р.) за вярата ѝ в мен и в този проект; на Етел Фаилде (музикант и ръководител на прочут кубински оркестър – б.р.), на Педро Пабло, на мениджърите на всички участвали артисти.

Благодаря и на моя скъп Оресте Агила, забележителния ми звукорежисьор, който насред пандемията сътвори чудеса.

Много съм благодарнана намоя екип, на моето семейство Йоделис, Мануел, Сантягито, Туле, н докторите Япур, Ередия, и още на мнозина, които винаги ме подкрепят.

Благодаря и на всички, които работиха за разпространенето, рекламата и графичния дизайнн на диска.

Много съм благодарна и на Академията „Грами” за работата ѝ и увжението към мен.

Много специална благодарност за моя син Ариел, генерален продуцент на диска „VIDA”, който беше „моторът” на този проект, работейки ден и нощ и търсейки постоянно нови проекти за мен. Също и за моята красива внучка, за Анабел, майка ѝ, която физически вече не е с нас, но бе част от екипа ми, за моята хубава КУБА. И най-голямата ми благодарност за моята публика, за всичке хора, които продължават да слушат песните ми.

Всички вие сте моторите на моята енергия. Една безкрайна целувка.

Омара Портуондо”.

 

Панорама