Германската телевизия ARD свали филм на палестинската режисьорка Анемари Джасир

  • 20.11.2023
  • newsroom.de
Режисьорката на сваления от ARD филм Анемари Джасир

Германската телевизия АRD свали от програмата филма "Wajib", който има палестински сюжет, заради войната в Израел и в Газа, пише newsroom.de, цитирайки ДПА.

„На фона на последните събития в Близкия изток, смятаме, че в момента филмът не се вписва в програмата поради неговата гледна точка“, заявиха в петък от ръководството на ARD, цитирани от newsroom.de. Филмът беше обявен за понеделник от 00:20 ч. Телевизията отложи излъчването за по-късна дата, което беше съобщено от списание "Дер Шпигел" по-рано.

Във филма от 2017 г., който е дело известната режисьорка от палестински произход Анемари Джасир, живеещият в Рим архитект Шади заминава при баща си в Назарет. Там той трябва да помогне в организирането на сватбата на дъщеря си. Разказът е за клопките на връзката баща-син и за настоящето на Назарет. Така описват сюжета от продуцентската компания „Тригон Филм“. Показаната обстановка в Назарет е всичко друго, но не и спокойна. Филмът е прожектиран на много фестивали и също така печели няколко награди.

Джасир заяви пред "Шпигел", че е "срамно за АRD да потиска артистичните гласове, особено в този мрачен момент от историята, вместо да отвори пространство, в което можем да споделяме нашите истории, култури и мечти".

От АRD обясниха, че в контекста на драстични социални и глобални политически събития те проверяват дали планираното предлагане на филма в програма е в съответствие с текущата ситуация. Представянето на различни гледни точки е от изключителна важност за близкоизточния конфликт. Новините, списанията и специалните програми са особено подходящи за това. Документалните предложения също отразяват различните гледни точки на дебата, посочва newsroom.de.

 

Свят