СБЖ и ФЖМК ще честват професорите Георги Боршуков, Дафин Тодоров и Филип Панайотов на 24 ноември

  • 22.11.2023
  • СБЖ
Проф. Георги Боршуков. Снимкта е предоставена от проф. Крсимир Ст. Станчев

Съвместното академично тържество на СБЖ и ФЖМК в памет на тримата изтъкнати професори, възпитали поколения журналисти и оставили незаличима следа в българската журналистика и наука за медиите и тяхната история, ще се състои на 24 ноември от 17 ч. в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Кл. Охридски”.

Съюзът на българските журналисти и Факултетът по журналистика и масова комуникация канят на академично тържество по повод годишнините от рождението на проф. Георги Боршуков (120 г.), проф. Дафин Тодоров (100 г.) и проф. Филип Панайотов (90 г.) – трима професори, оставили незаличима следа в българската журналистика и наука за медиите и тяхната история, в паметта на поколения техни признателни студенти, журналисти и общественици. Личности, дали ярък пример за висока нравственост и гражданска позиция, както и значим принос в преподаването и изследването на историята на българската и световната журналистика.

Тържеството ще бъде открито от председателката на СБЖ Снежана Тодорова и декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова. За живота и творчеството на тримата професори ще говорят проф. д-р Здравка Константинова, проф. д.ф.н. Милко Петров, проф. д-р Минка Златева. Ще чуем думи на техни наследници.

Ще бъдат показани кратки документални филми за тримата, създадени от настоящи студенти във ФЖМК. Ще бъдат връчени наградите от обявения от ФЖМК студентски конкурс за есе в памет на проф. Георги Боршуков, проф. Дафин Тодоров и проф. Филип Панайотов на тема: „Тридесет реда – тридесет книги“ (По емблематичната фраза на проф. Дафин Тодоров „Преди да напишеш 30 реда, трябва да прочетеш 30 книги”).

Каним журналисти, изследователи, преподаватели, бивши и настоящи студенти на 24 ноември 2023 г., петък, от 17 ч. в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация.

 

Акценти и позиции