Дискусия в СЕМ бистри ролята на БНТ във филмопроизводството

  • 22.11.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Стопкадър от платформата ZOOM, по която се излъчваше на живо дискусията за филмопроизводството. Снимка: Майя Любомирска

Съветът за електронни медии(СЕМ) организира кръгла маса, посветена на филмопроизводството в България. На пръв поглед това може да се оцени като една несвойствена активност на медийния регулатор, както каза в началото на дискусията председателят на СЕМ Соня Момчилова. Но, като се вгледаме в предишните дискусии – като тези за хазарта, за използването на децата в реклами, за медийната грамотност – тези дискусии центрират СЕМ като място за разговор с последващи конкретни резултати.

Това навярно даде основание на участниците – представители на Министерството на културата, на Националния филмов център, на БНТ, продуценти и режисьори, в кръглата маса на тема „Филмопроизводството в България“ да вземат активно и на моменти силно емоционално участие в дискусията.

Както вече стана традиция в сегашното ръководство на СЕМ събитието се предаваше на живо в платформата ZOOM. Домакините – членовете на регулатора Соня Момчилова, Габриела Наплатанова, Силвия Велева и Пролет Велкова – поставиха на масата на разговора не само предизвикателствата пред филмопроизводството, но и темите за финансирането, качеството на продукцията, художествената стойност на произведенията. И, разбира се, ролята на БНТ като фактор и разпределител на държавните средства в тази област. Направи впечатление отсъствието на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, а обществената телевизия беше представлявана от Кремена Кадиева, директор на Дирекция „Правна“ , и Миладин Гергов, директор на Дирекция „Филмопроизводство – Студия – Екран“.

Конкретният повод за дискусията е писмо от трима сценаристи, загрижени за бъдещето на техен проект, както и писмо от евродепутата Андрей Слабаков, от комисията по култура и образование на Еврокомисията, обясни в началото председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Сериалът "Войната на буквите" за пореден път стана повод за спор и за малко да измести центъра на дискусията. Авторът на сериала, който трябва да отбележим не беше приет еднозначно нито от публиката, нито от професионалните среди, Теодора Маркова обвини БНТ, че не иска да международно разпространение на сериала. Тя каза, че е получила покана за участие във фестивала в Берлин, като приходите от това участие на сериала „Войната на буквите“ се очаквало да бъдат 5,5 млн. Но БНТ не е подписала договора за това участие. В отговор на това обвинение Миладин Гергов от БНТ подчерта, че са получили информацията няколко дни преди крайния срок за записване за фестивала да приключи.

В изказването си членът на Управителния съвет на Гилдията на българските продуценти Габриел Георгиев припомни, че държавата субсидира по два начина филмопроизводството у нас : чрез Националния филмов център и чрез процент от средствата от държавната субсидия на БНТ. Според него при отчетите си БНТ трябва да представя частта за финансирането на български филми в отделен доклад, за да може да се види обективно ли се оценяват проектите от обществената телевизия.

Според режисьора Виктор Божинов БНТ е започнала да си партнира с Националния филмов център и това е положителна тенденция, защото само чрез това партньорство филмите, финансирани от БНТ могат да дтигнат до международно разпространение. И още нещо много важно – пак по неговите думи "БНТ е единствената медия, която по отношение на изплащане възнаграждение за излъчена продукция в техните си програми е изрядна", като сумите са около 1 милион лв. и обществената телевизия е стриктна при изплащането.

От Асоциацията на българските анимационни продуценти огласиха проучване, според данните от което 91% от съдържанието, което деца до 11-годишна възраст гледат, са анимации. Те отравиха критика, че БНТ не произвежда анимационни продукции за малчуганите.

Детското кино е приоритет за БНТ контрира Миладин Гергов. Той увери, че ще информира генералния директор на БНТ и членовете на Управителния съвет за предложенията, направени по време на дискусията.