Фотографите казаха „не“ на изкуствено създадени снимки в конкурса на World Press Photo

  • 23.11.2023
  • djv.de
Церемония по награждаването на World Press Photo

Снимките са незаменима част от репортажите и журналистиката. До голяма степен те затвърждават доверието в журналистиката. Снимките, създадени с помощта на изкуствен интелект (ИИ), са несъвместими с това.

Във Фондация World Press Photo трябваше по трудния път да се убедят в тези заключения, след като им хрумна идеята да разрешат изображения, създадени с изкуствен интелект в категорията Open Format, коментира Хендрик Цьорнер в сайта на Асоциацията на германските журналсти djv.de. Може да не ви се вярва, но това почти се случи. И последва бунт на фотографите. 150 колеги от цял ​​свят подписаха отворено писмо срещу изображения, създадени с ИИ, и в подкрепа на автентичното. В резултат фондацията се отказа от плана си. Наградата World Press Photo остава това, което е – колекция от най-добрите прес-снимки, а именно автентичните.

Наградата World Press Photo е връхната точка на международната прес-фотография от десетилетия. Жури избира най-добрите снимки в няколко категории. Не е необичайно това да са образи, които правят история. Това, което най-много разтърсва, са изображения от военни и кризисни зони, но също и снимки на тема екология, например на животни, умиращи в агония в пластмасовите отпадъци на световните океани.

От февруари 2022 г. в Европа отново бушува война. Нападението на Русия над Украйна не само доминира в заглавията, но и в мислите и чувствата на безброй хора. Немалка роля за това изиграха снимките, направени от военните кореспонденти на място. Това са журналисти, чиито творби могат да бъдат намерени сред наградените от World Press Photo. Същото важи и за настоящия конфликт в Израел и Ивицата Газа.

 

Свят