Палестинските журналисти зоват за солидарна помощ от световната колегия чрез МФЖ

  • 24.11.2023
  • ifj.org
Архивен кдър с председателя на PJS Насър Абу Бакр по време на конгреса на МФЖ в Оман през юни 2022 г. Снимк: МФЖ, Фредерик Моро де Белен

Председателят на Палестинския журналистически синдикат (PJS) Насър Абу Бакр отправи емоционален призив към световната медийна общност да окаже солидарна помощ на журналистите и медийните работници в Газа.

„Отчайваща е нуждата да бъдат подкрепени нашите колеги в Газа, повечето от които са загубили домовете си, много от които са загубили и семействата си. Те се нуждаят от вашата солидарност и помощ, за да продължат да съобщават за жестокостите, понасяни ден и нощ от народа на Газа.” Това заяви председателят на PJS Насър Абу Бакр в свое видеообръщение, разпространено в YouTube и на сайта на Международната федерация на журналистите (МФЖ).

Членове на PJS са около 80 процента от палестинските журналисти. От наачалото на ескалацията на 7 октомври зам.-председателят на PJS Тахсин ал-Астал, който е базиран в Газа, раздава изпратени по линия на МФЖ помощи на онези около 1000 журналисти, които предават репортажи от Ивицата.

„Вече повече от месец журналистите от Газа разказват на света историята – и, за съжаление, много от тях също са се превърнали в историята: 35 журналисти са били убити от израелски бомби и куршуми от 7 октомври насам“, казва Абу Бакр в зааписа, направен на 20 ноември на Западния бряг на р. Йордан. В изминалите от записа дни броят на убитите журналисти е нараснал. На 23 ноември сайтът на МФЖ съобщи: „Най-малко 49 палестински журналисти и медийни работници са били убити, няколко са ранени, а други са в неизвестност във войната в Газа.”

Помощта за палестинсските журналисти, раздадена до момента, включва индивидуални комплекти за първа помощ при травма от взрив, както и батерии за презареждане на оборудването – особено належаща необходимост предвид недостига на електроенергия в Газа.

Бакр насърчава всички, които искат да помогнат на журналистите в Газа, да продължат работата си, за да допринесат за Международния фонд за безопасност на МФЖ, който ще прехвърля дарения директно на PJS за финансиране на по-нататъшна помощ. Палатките и спалното оборудване са непосредствен приоритет.

МФЖ работи с ЮНЕСКО за намиране на начини за транспортиране на такива атрибути през пропускателния пункт Рафа.

Международният фонд за безопасност на МФЖ е създаден през януари 1992 г. и осигурява спасителен пояс за колеги по целия свят, които преживяват насилие, заплахи и наранявания в резултат на работата, която вършат, като гарантира, че помощта ще е под ръка, когато е най-необходима.

Фондът е уникален, тъй като е единственият глобален фонд за подпомагане на журналистите, финансиран основно от дарения от отделни журналисти и журналистически организации. Не получава финансиране от правителства или корпоративни спонсори. Фондът предоставя хуманитарна помощ и солидарност на журналисти и медийни професионалисти навсякъде, независимо дали са или не членове на синдикатите на МФЖ.

До второ нареждане всички постъпващи сега дарения за фонда ще бъдат използвани за подпомагане на журналисти в Газа, освен ако дарителите не посочат друго. Работейки чрез филиалите, МФЖ е единственият международен орган, който предоставя помощ чрез собствените организации на журналистите.

Ккато предупредиха и Израел, и „Хамас”, влязлото в сила от 7 ч. днес, 24 ноември, спиране на огъня в рамките на 4 дни, за да разменят двете страни в конфликта заложници и затворници, е само временно.

 

Свят