Студенти от ФЖМК спечелиха първо място на конкурса „Като Бернайс“

  • 25.11.2023
  • БТА
Студенти от Софийския университет спечелиха първо място на конкурса „Като Бернайс“. Снимка: БТА

Студенти на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет спечелиха първо място на конкурса ,,Като Бернайс“. Събитието се проведе във втория ден на фестивала „Денят на Бернайс“ (София, 23-24 ноември). Виктория Сашкова, Кристина Ангелова и Камелия Димитрова приеха отличието, а техният ръководител Йордан Карапенчев – преподавател във ФЖМК, получи грамота за подготовка на екипа.

Традиционно, фестивалът продължава два дни, като във втория ден се организира дискусионен форум, информира БТА. Участие взеха Цветелина Димитрова от Blue Point, Светлин Желев – главен редактор на сайта „Калдата“, Венцислав Велев от студио „Караме“ и Мирослав Иванов – основател на Creative Corner.  Повечето от тях споделят мнението, че изкуственият интелект ще бъде от помощ на PR професията и ще създаде повече работни места, а не обратното. Други коментираха, че има среди, които все още не са готови за изкуствения интелект.

„ChatGTP има така наречените „халюцинации“, в които изкуственият интелект много убедително ти обяснява някакви неща, които са далеч от истината и нямат нищо общо със здравия разум. Затова аз съм малко срещу изкуствения интелект“, коментира Светлин Желев. По думите му изкуственият интелект няма как да замени човешката ръка, в която и да е сфера, а по-скоро ще замени хората, които си „вършат работата автоматично, като роботи“.

„Според мен изкуственият интелект ще създаде повече работни места, отколкото ще унищожи, и онази стара древногръцка максима, че човекът е мярка на всички неща, според мен ще важи още дълго време“, каза председателят на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) Иван Янакиев.

В дискусията бяха засегнати и теми, свързани с комуникационните канали, медиите и социалните мрежи, и това как през последните години социалните мрежи са изменили телевизията като канал за информиране за най-актуалните събития.

„Медийното потребление в България се развива доста динамично последните години. Телевизията преди беше основният канал за комуникация и източник на информация. Онлайн медиите обаче през последните 10 години са почти със сходен резултат на ниво на доверие с телевизиите“, коментира Жанета Дядовска, директор „Маркетинг и корпоративни комуникации“ на BTV Media Croup.

 

 

М. Л.