Паметна плоча на Любен Каравелов откриха в 100-годишно училище

  • 30.11.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, откри паметната плоча, честити празника на школото и изрази задоволството си от постигнатите успехи в провеждането на учебно-възпитателната работа. Той поздрави дарителя на мемориалния знак Мирослав Ни

Училище„Любен Каравелов” в Свиленград чества своя патрон с откриване на паметна плоча . Събитието бе част от празничната програма по случай 100-годишния му юбилей.

Арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, откри паметната плоча, честити празника на школото и изрази задоволството си от постигнатите успехи в провеждането на учебно-възпитателната работа. Той поздрави дарителя на мемориалния знак Мирослав Николов. Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Константин.

През 1923 г в тогавашното село Ново село /сега квартал на Свиленград/ е издигната сграда, специално построена за училище. То е начално до 1932 година, след това става основно. Днес там се осъществява се целодневна организация на учебния процес. Училището посреща стотния си рожден ден в модерна и образцова учебна база. Сградата е изцяло санирана и ремонтирана, има енергоспестяващо осветление, достъп за хора с увреждания, обновени учебни кабинети и отоплителна система.

На тържеството- почит към Любен Каравелов - борец за освобождението на България от османска власт, писател, енциклопедист, журналист, етнограф присъстваха директори на училища в Свиленград, граждани.

Панорама