Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

  • 30.11.2023
  • БНР/СБЖ
Говори Милен Митев. Снимка: БНР

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария.

За първи път България има представител в най-висшия орган на управление на Европейския съюз за радио и телевизия. 

Управителният съвет на EBU отговаря за прилагането на стратегията и политиките на съюза и е съставен от ръководители на обществените медии, членуващи в EBU, информира сайтът на БНР.

Управителният съвет на EBU се състои от президент, вицепрезидент и 9 члена.

За първи път той се оглавява от две жени: президент е Делфин Ернот, генерален директор на Френската телевизия, а вицепрезидент е Сила Бенко, генерален директор на Шведското радио. Останалите членове на Управителния съвет са генералните директори на ВВС, на Италианското, Швейцарското, Литовското, Украинското, Португалското, Баварското обществени радио и телевизия, както и директорът на Радио Ватикана.  

Изборът на Милен Митев е признание за активната роля на Българското национално радио в работата на EBU и за позицията му на доверен европейски партньор, както и свидетелство за личната ангажираност на генералния директор на БНР с каузата за развитието на обществените медии в Европа. 

Генералният директор на БНР Милен Митев благодари за доверието, гласувано му от делегатите на Генералната асамблея на EBU и заяви:

"Днес, във време на разделение, е особено важно обществените медии в Европа да останем обединени. Общественото доверие, което имаме, ни задължава да бъдем на първа линия в борбата с дезинформацията, да се борим за осигуряване на плуралистична и свободна медийна среда в услуга на обществото. Европейският съюз за радио и телевизия е уникален с това, че обхваща организации, които имат сходна мисия, но работят в различна културна и икономическа среда и това му предоставя огромни възможности. Комбинацията между технология и креативност ни позволи да се насочим към проекти, които никога не сме вярвали, че са възможни. Това извежда обществените медии на по-високо ниво: не само да информират, образоват и забавляват, но и да изграждат по-силна ангажираност и емоционална връзка с аудиторията," подчерта генералният директор на БНР.

Както сайтът на СБЖ ви ивформира още през май т.г. генералният директор на БНР Милен Митев преизбран за член на Правния комитет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) с двугодишен мандат, а през  април тази година Митев беше избран и в Радиокомитета на EBU.

Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 112 обществени медии от 56 страни от Европа, Близкия Изток и Африка, както и 30 асоциирани медийни организации от Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на съюза от 1 януари 1993 г. 

 

М. Л.

България