Връчени са наградите в 16-ия журналистически конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“

  • 30.11.2023
  • blagoevgrad.eu
Момент от целемонията по награждаването на отличените в конкурса

За 16-та поредна година в Благоевград се проведе церемония по награждаването на журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита от през 1996 г. наркомафията заради разобличенията ѝ.

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев и посланикът на Ирландия в България Н.Пр. Мартина Фийни връчиха наградите на отличените журналисти в тазгодишното издание на конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“, пише blagoevgrad.eu.

Конкурсът се провежда в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита по поръчка на наркодилър на 26 юни 1996 г. – точно в Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Целта на този конкурс е да отличи и стимулира журналисти, допринесли в борбата с разпространението на наркотици.

Церемонията бе открита от кмета Байкушев, който приветства участниците и ги поздрави за усилията, които полагат с работата си за превенция на разпространението и употребата на наркотици. 

„Смелостта и подвигът на Вероника Герин са пример за всеки общественик и журналист, за всеки, който поне веднъж е проявил мъжество и се е изправил срещу несправедливостите в нашето общество. Действията, които извършваме в живота си, трябва да разглеждаме като хвърлен камък в спокойно езеро. На пръв поглед предизвиканите вълни изглеждат наистина малки, но всички те достигат до брега. Нека всеки от нас да последва примера на Вероника Герин и да покаже своя кураж и смелост. Изключително съм благодарен на всички, номинирани и отличени в конкурса. Нека помним, че този подвиг е само и единствено пример за нас как трябва да живеем живота си“, каза Методи Байкушев.

Всички присъстващи изгледаха кратък филм за Вероника Герин и почетоха паметта й с минута мълчание. 

Връчени бяха награди в различни категории. В „Електронни медии“ голямата международна награда – плакет и грамота, бе присъдена на Атанас Величков - главен редактор на сайта „tribuna.mk“ от Скопие.

Голямата национална награда получи Радио Благоевгра за активната позиция на медията по отношение на борбата с наркоманиите.

В „Печатни медии“ голямата международна награда – плакет и грамота, е за Роберто Савиано и книгата му „Куражът винаги е сам“ (Solo il coraggio), посветена на Джовани Фалконе.

Националната награда – плакет и грамота, е за благоевградския журналист Румен Жерев, издателство "Българска история"

Журналистът от "24 часа" Георги Милков бе отличен за статията си „Афганистан прави метамфетамин", а колежката муот същото издание Тони Маскръчка – за „Финал за още едно дело от спецпрокуратурата: човек на Виктор Русия с присъда за дрога". Вестниците "24 часа" и "168 часа" също получиха грамоти за адекватно отразяване на проблемите, свързани с наркотиците в регионално и национално ниво.

В категория „Документално кино“ победители станаха Ангел Бончев (БНТ) за филма „Светецът Светкавица“, Валери Яков (БНТ) за филма „Животописни бележки за един Костурски войвода“, Мира Добрева (БНТ) за филма „Въртележка“, Даниела Тренчева (NOVA) за предаването „Ничия земя” и показанитев него  лични изповеди на наркозависими, Мариета Николаева (NOVA) за филма „Недрогирани на пътя“.

Екипът на телевизионния център на БНТ в Благоевград получи награди за филмите "Животописни бележки за един Костурски войвода" и "Невидими жертви".

Българската телеграфна агенция получи грамота за системна и активна позиция с проблемите с разпространението и употребата на наркотици в България.  
 
Отличен беше и кореспондентът на БТА в Русе Мартин Пенев за своя материал „Баща: Много е трудно да разбереш, че 13-годишното ти дете употребява наркотици“.