Германската ARD пренасочва пари от радиото към цифрови технологии

  • 02.12.2023
  • newsroom.de

През 2024 г. германският обществен оператор ARD ще излъчва по 55-те си радиоканала една и съща програма на няколко вълни едновременно, съобщава newsroom.de, цитирайки ДПА.

Медийната компания иска да спести пари като ги пренасочи към цифрови предложения. За да постигне това, ARD ще елиминира дублиращите се структури в подобни формати на радиопредаванията, посочва newsroom.de.

В четвъртък държавният радио- и телевизионен оператор представи подробности за повече съвместни вечерни програми на различни вълни, културни и класически канали и сътрудничество в областта на радиопиесите от собствената им фонотека.

„Все още не знаем колко точно ще бъдат спестяванията чрез преразпределението на информационните и културните вълни – каза Анке Май, председателка на отдел „Аудиопраграми“. - Вероятно ще бъде едноцифрена милионна сума.“

За информационните радиостанции, които се фокусират върху новини и актуални репортажи, сътрудничеството ще започне в края на април 2024 г. със съвместна вечерна програма от 20:00 ч

ARD иска да спести ресурси в програмата, но не в праймтайма, който е сутринта. Въпреки сливането на програми, операторите на ARD ще продължат да подчертават регионалния си характер в отделните германски провинции.

„Не можем да оставим всичко както е, ако искаме да станем по-силни в цифровите технологии – добавя Май. - Целта на тази програма не е съкращаване на работни места, но принципно не мога да изключа и тази възможност. Оставили сме това на отделните телевизии.“

ARD отдавна обяви, че трябва да има повече общи програми, както по телевизията в третите програми, така и по радиото, тъй като общественото радиоразпръскване е длъжно да използва пестеливо таксите за излъчване. В същото време цялата медийна индустрия претърпява трансформация към повече цифрови предложения в интернет с портали за стрийминг, видео съдържание на уебсайтове или аудио библиотеки.

Това също изисква инвестиции. Компаниите очакват, че в бъдеще все повече хора ще използват телевизия и радио със закъснение във времето и цифрово, вместо да следват програмите в текущата програма, а това води до разходи за разпространение.

В телевизионния сектор на ARD сумата на преразпределението ще е „двуцифрена милионна“, обясни Клеменс Брацлер, отговарящ за съвместната програма. Освен това няколко телевизионни оператори тестват съвместна следобедна програма и съвместни токшоу за следващата година.

 

Свят