Журналисти почетоха в Брюксел паметта на убити в Газа свои колеги

  • 02.12.2023
  • aa.com.tr
По време на възпоменателното събитие в Брюксел

Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Националният съюз на журналистите, работещи в Обединеното кралство и Ирландия, проведоха на 27 ноември в Брюксел възпоменателна проява за убитите в Газа журналисти. В събитието се включиха европейски журналисти, както и и палестински журналисти, живеещи в Брюксел.

За проявата съобщава Анадолската агенция, която в репортажа си цитира говорителката на МФЖ Памела Моринер, оповестила, че след ескалацията на конфрикта на 7 октомври вече са загинали най-малко 58 журналисти и 51 от тях – в Газа.

"Притесняваме се, дали нашите колеги наистина свободно могат да предават реалната ситуация. Сега е изключително трудно да си журналист на Западния бряг и в Газа", посочва Моринер. „Има много инциденти, при които палестински журналисти са били взимани на прицел от израелските сили. Отнесохме тези случаи до Международния наказателен съд. Искаме ЕС също да вземе този въпрос под сериозно внимание“, добавя тя.

Сара Луис, ръководителка на брюкселския клон на Националния журналистически съюз, казва: „Журналистите са умишлено взимани на прицел и убивани в Палестина. Това е военно престъпление.“

В изявление от понеделник, 27 ноември, базираната в Газа палстинска правителствена медийна служба заяви, че общият брой на загиналите след 7 октомври е над 15 000, включително 6 150 деца и 4 000 жени.

 

Свят