Още двама убити журналисти в Газа – фотограф на Анадолската агенция и оператор на ТВ "Ал Акса"

  • 03.12.2023
  • ifj.org/cpj.org
Мунтазер Ал Сауаф е работел за Анадолската агенция

На 1 декември черният списък с журналистите, убити при израелските удари в Газа след новата ескалация на 7 октомври, се увеличи с още двама колеги.

На този ден са загинали работилият за Анадолската агенция фотограф Мунтазер Ал Сауаф и операторът Абдалах Даруиш от телевизия "Ал Акса", съобщи сайтът на Международната федерация на журналистите (МФЖ), позовавайки се на информация на Палестиннския журнлистически синдикат (PJS)

Така според МФЖ загиналите от 7 октомври до 1 декември журналисти само в Газа стават 53-ма, а общо са около 60. Анадолската агенция обаче съобщава за общо 71 убити журналисти в този конфликт.

Разминаването в данните се дължи на факта, че МФЖ води статистика въз основа на потвърдени чрез източници на базираната в САЩ НПО Комитет за защита на журналистите (CPJ) случаи. А CPJ съобщава, че до 2 декември има потвърждение за гибелта общо на 61 журналисти - 54-ма палестински, 4-ма израелски и 3-ма ливански. Други трима са "изчезнали", 11 са ранени, 19 са арестувани.

Според информация на Анадолската агенция работилият за нея като фрийлансър палестински фоотограф Мунтаазер Ал Сауаф е загинал заедно с 45 души от своето семейство.

 

Свят