В Израел ще наказват в. „Хаарец“ за „пораженческа и фалшива пропаганда по време на война“

  • 03.12.2023
  • ifj.org

На 23 ноември израелският министър на комуникациите Шломо Кархи предложи резолюция на правителството за спиране на всяка държавна реклама, абонамент или друга търговска връзка с прогресивния израелски вестник „Хаарец“, защото той водел „пораженческа и фалшива пропаганда по време на война“. По този повод Международната федерация на журналистите (МФЖ) призовава израелското правителството да преразгледа решението си и да премахне ограниченията върху свободата на печата в страната.

МФЖ е загрижен от очевидната склонност на израелското правителство към ограничаване на свободата на печата и подкопаване на медийния плурализъм, както и на правото на обществото да се информира, пише сайтът на МФЖ.

Предложението на Шломо Кархи е първото, направено срещу израелска медия след одобрението на извънредни разпоредби на 20 октомври, които позволяват временната забрана на медии, за които се твърди, че „подкопават националната сигурност“.

Още на 13 ноември правителството блокира достъпа в Израел и в окупираните плестински територии до базирания в Ливан телевизионен канал "Al Mayadeen", обвинявайки го в „обслужване на интересите на враговете на Израел и накърняване на националната сигурност“, както обяви Шломо Кархи.

"Al-Mayadeen" TV беше първата след началото на сегашната война критична чуждестранна медия, която беше временно блокирана поради „съображения за сигурност“. Това решение беше осъдено от МФЖ.

В свое писмо до секретаря на кабинета Йоси Фукс, Кархи осъждади позицията на „Хаарец“ относно войната и нарича всекидневника „подстрекателски рупор на враговете на Израел“.

След предложението на министъра за финансови санкции срещу прогресивния вестник, неговият издател Амос Шокен каза: „Ако правителството иска да затвори „Хаарец“, значи сега е моментът да четете „Хаарец“.“

От началото на сегашната война в Газа на 7 октомври журналисти и медии бяха подложени на нарастващ натиск и тормоз от правителството, ръководено от Бенямин Нетаняху, израелски заселници, а и други колеги журналисти.

На 2 ноември правителството се въздържа от спиране на излъчването на катарския новинарски канал "Ал Джазира" в Израел и окупираните палестински територии, както поиска Хари, за да не засегне посредническите усилия на Катар в размяната на изрелски заложници и палестински затворници, сочат израелски медии.

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже зявява: „Ние сме изключително обезпокоени от авторитарните действия на Израел, които подкопават медийния плурализъм и правото на обществото да знае. Израелското правителство използва националната сигурност като извинение за цензуриране на критични медии, независимо дали са чуждестранни или национални, както и на всякакви дискурси, които се отклоняват от официалния разказ. МФЖ призовава правителството да преразгледа решението си и да спре да посегателства срещу свободата на печата в страната. Изразяваме нашата солидарност с журналистите от „Хаарец“”.