EUB: Изкуственият интелект не може да замени журналистите

  • 03.12.2023
  • БНР
Снимка: ЕПА

2023 е годината на обществените медии, които в условия на война продължават да се борят с дезинформацията и със страховете от настъпващия изкуствен интелект. Това е изводът от годишната среща на новинарската организация на Европейския съюз за радио и телевизия (EUB)- News Committee, в която участва и Българското национално радио.

След 7 октомври историите за руската война в Украйна бяха изместени от репортажите от Газа, израело-палестинския конфликт и радостта от освобождаването на заложниците - израелски и палестински. Кадрите от разрушените при земетресението турски градове бяха последвани от разкази от Мароко и от потопените земи на Либия, а в Европа имаше опустошителни горски пожари и наводнения. Опасността от ковид бавно преля към други опасности и в страх от възможностите на изкуствения интелект. Това е накратко 2023, обяснява Емилио Сан Педро, ръководител на международния обмен на Европейския съюз за радио и телевизия пред БНР.

"Още една година на трагедии в новините, но много важна за нашата организация. Приносът на различните обществени медии надхвърли очакванията в обмена на достоверна информация, с истински истории от Европа и света." 

Събирането на информация от години е свързано със социалните мрежи и възможностите за проверка на разпространените в онлайн пространството текстове, снимки, видео и аудио. Затова екипът на Европейския съюз за радио и телевизия специализира в тази област и развива своите механизми за проверка. Според Емилио Сан Педро обществените медии, членки на организацията, се очертават като остров на  достоверна информация. Разследват и информират и не губят интерес към продължителните конфликти, въпреки настъпващите нови събития.

"Живеем в света на мненията и коментарите. Най-лесно е да събера мнения за политиката, за климата, за времето, за обществото и да дам своята насока в една история. Но нашият начин е да провериш фактите, да избистриш аргументите в спора, за малко да се отдалечиш от проблема после да чуеш и другата страна. Ето това е начинът, по който работи обществената медия и така трябва да продължим да го правим."

През 2023 познаването на климата и измененията, свързани с човешката дейност или дори с войните придобиха огромно значение за физическото оцеляване на хората. Затова все по-голям ресурс на обществените медии се включва за отразяване на събитията, за привличане на вниманието на аудиторията, посочва ръководителят на международния обмен - Еurovision news exchange:

"Климатичните промени наистина получиха централно място и вниманието на обществените медии през тази година след природните бедствия по целия свят. Поредицата от кризи доведе и до поврат в отразяването на историите, търсенето на причините и връзките между бедствията. Толкова е трудно да задържиш вниманието на хората, когато знаят, че например земетресение може да стане след сто години. Аудиторията си казва - не ме занимавайте сега, имам да мисля как да нахраня децата си или как да се справя с работата си. Затова обществените медии направиха значими историите за проблема с климата, като продължават да показват историите и след природните бедствия."

Изкуственият интелект - приятел или враг - тази формулировка на последните европейски обсъждания за употребата на технологиите във всички обществени сфери може да обобщи и настроенията в медиите през 2023. Емилио Сан Педро споделя, че е използвал изкуствен интелект, за да се подготви за речта си при връчването на годишната награда Gunnar Høidahl Award, с която беше отличена испанската  RTVE, но не е усетил заплаха, че изкуственият интелект може да го измести от сцената.

"Изкуственият интелект не може да ни замени като журналисти. Защото ние имаме нужда журналистът да обясни нещата на основата на проверени факти. Особено в обществените медии, където представяме всички гледни точки, но без да натрапваме своето мнение. Компютърният алгоритъм може да създава водещи заглавия, текст за водещи новини, но ние имаме нужда от обяснението на дадена история, от връзките между фактите и събитията и ще продължим да го правим."

От 2016 година в Европейския съюз за радио и телевизия се правят опити с различни компютърни алгоритми - вече са разработени три продукта. Но като цяло медиите членки на съюза, сред които е Българското национално радио, смятат, че изкуственият интелект може да се използва като инструмент и в борбата с дезинформацията, за обработка на потоците от разнопосочна онлайн информация и нейните източници.

 

М. Л.

Свят