Вечер за Алеко Константинов събра негови почитатели в клуб „Журналист“

  • 05.12.2023
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова
Актьорите от Младежка театрална формация "Студията", София, предизвикаха бурни аплодисменти

По инициативата на 114-то журналистическо дружество,с председател Мая Петкова-Константинова в Клуб „Журналист“ на СБЖ на 4 ноември се състоя вечер, посветена на 160-годишнина от рождението на големия български писател, поет, преводач, юрист, общественик и основоположник на туристическото движения в България Алеко Константинов.

В началото на вечерта председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова говори за жизнения път на Щастливеца. Също така тя прочете „Моята изповед“ – анкета с Алеко Константинов от проф. Иван Шишманов, направена три години преди големият писател да бъде убит край пазарджишкото село Радилово в деня на светите братя Кирил и Методий. От тази изповед може да се научи много за личността на Щастливеца.

Особено вълнение и аплодисменти предизвика изпълнението на Младежка театрална формация "Студията", София, с художествен ръководител Александър Баровски.

Младите актьори изпълниха драматизация на откъси от пътеписите на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“ и „До Жалюша с говежди вагони“. Подбраните откъси от тези пътеписи ни представят чрез вдъхновеното слово на автора природните красоти не само в България, но и на Ниагарския водопад в Америка. Алеко майсторски описва любознателността на българина, „творческия му поглед към пътуването, като източник на познания и наслади, и преклонението пред природата и нейните скрити и явни феномени“.

С думите на големия наш творец: „Ниагара! Дай Боже всекиму да изпита такива блажени чувствования, каквито аз изпитах“, завърши драматизацията, поднесена с много талант и жар от младите актьори. Изпълненията на трупата предизвикаха бурни аплодисменти в залата, защото участниците успяха да се раздадат на макс, пресъздавайки прекрасните пътеписи на Щастливеца.  

Тържественото отбелязване на 114-годишнината от рождението на Алеко Константинов е под егидата на вицепрезидента на Република България Илиана Йотова. А инициативата е подкрепена от Лайънс клуб "София Средец“, "Допелхерц"-България, Асоциацията на журналистите и писателите от туризма в България (АБУЖЕТ).

Нека си припомним финалните думи на Щастливеца в неговата лична анкета пред проф. Иван Шишманов, които звучат и днес актуално:

„Щастието е относително и аз съм дошел до убеждение, че цивилизацията не е направила един народ по-щастлив от други: животът сравнително е улучшен, но количественото отношение между доволни и недоволни едва ли се е изменило и едва ли ще се измени…“   

Снимки Красимир Стоичков

© СБЖ