Пореден протест пред Министерството на културата заради ниския бюджет за бранша

  • 06.12.2023
  • БНР/СБЖ
Момент от протеста на културните дейци на бул. "Стамболийски". Снимка: БНР

Пред Министерството на културата за пореден път на протест се събраха хора на изкуството и културата заради ниския бюджет, заложен за догодина. Недоволството им е под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще!", а организатори са синдикатите в сектора.

Протестиращите излязоха на пътното платно и затвориха бул. "Александър Стамболийски", информира БНР.

Исканията им са формулирани в 3 точки - да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.

Настоява се и за гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

Както вече ви информира сайтът на СБЖ, на протеста в Деня на народните будители бяха огладени исканията на протестиращите в сферата на културата - работните заплати в сектора да са минимум 2000 лв., 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 г., както и да бъдетн увеличен процентът от БВП за култура.

 

М. Л.

 

Панорама