В Китай за пети път се събра Световната медийна среща на върха

  • 07.12.2023
  • russian.news.cn
  • Розалина Евдокимова
В Китай започна работа V Световна медийна среща на върха. Снимки интернет

В китайския град Гуанджоу, столица на южната китайска провинция Гуангдонг, на 3 декември беше открито петото издание на Световната медийна среща на върха. Темата на форума е „Изграждане на глобално доверие, насърчаване на развитието на медиите“.

В срещата участват над 450 пратеници от 101 държави и региони, както и предстаавители на 197 водещи медии, мозъчни тръстове, правителствени агенции, дипломатически мисии в Китай, ООН и международни организации, съобщава russian.news.cn.

В речта си Ху Хепин, заместник-директор на отдела за пропаганда на Централния комитет на КПК, нарече 5-та Световна медийна среща на върха грандиозно събитие за световните медии и призова изданията от различни страни да се придържат към принципите на справедливост и безпристрастност, да насърчават взаимното обогатяване между различните цивилизации и да задълбочават прагматичното сътрудничество и да допринасят с мъдрост и сила изграждането на единна общност в един по-красив свят.

В словото си изпълнителният председател на Световната медийна среща и генерален директор на информационната агенция Синхуа Фу Хуа призова медиите от различните страни да постигнат широк консенсус, да укрепят доверието и да отстояват принципите на обективност и истинност, за да повишат авторитета си и задълбочат обмена и взаимодействието, като по този начин насърчат изграждането на отворен, приобщаващ, чист и красив свят, характеризиращ се с траен мир, споделени сигурност и просперитет.

Заместник-генералният секретар на ООН Мелиса Флеминг и други гости на събитието също говориха пред форума. Те изразиха съгласие, че в съвременния свят човечеството е изправено пред множество глобални предизвикателства. Укрепването на доверието и съвместното изграждане на бъдещето ще бъде възможно само чрез задълбочаване на контактите и увеличаване на сътрудничеството.

По време на срещата на върха участниците се провеждат дискусии по четири теми: „Изграждане на доверие: Ролята на медиите за насърчаване на човешкото развитие и сигурност“, „Реакцията на медиите във връзка с предизвикателствата на новите технологии“, „Създаване на нова среда свързана с пазарите на нови медии в новата епоха“, „Стремеж към развитие на международното медийно сътрудничество за по-добро бъдеще“.

Участниците във форума ще посетят редица места в провинциите Гуангдонг и Юнан.

Събитието, организирано съвместно от информационна агенция Синхуа и правителствата на провинциите Гуангдонг и Юнан, ще продължи до 8 декември в градовете Гуанджоу и Кунмин.

Свят