В Белград гостува изложба на Международния конкурс за фотожурналистика „Андрей Стенин“

  • 07.12.2023
  • balkanist.ru
  • Розалина Евдокимова
Снимка Вера Вакулова

За първи път сръбската столица е домакин на фотоизложбата на творбите на победителите за 2023 г. в Международния конкурс за фотожурналистика „Андрей Стенин“.

От 30 ноември до 15 януари 2024 г. повече от петдесет фотографии на фотографи от Русия, Китай, Бангладеш, Бахрейн, Франция, Великобритания, Испания и други страни могат да бъдат видени в белградския Културен център „Пароброд“ като част от фестивалната програма на годишния BGD Photo Month, който се провежда в Сърбия от 2016 г.

И тази година зрителите и гостите на фестивала ще могат да посетят изложби, както на автори от Сърбия, така и от други страни по света, организирани на повече от 20 места в града, съобщава balkanist.ru. Фестивалът ще включва рецензии на портфолио, лекции и майсторски класове.

Белград стана четвъртата спирка в пътната карта на фотоизложбата на победителите за 2023 г. в Международния фотоконкурс „Андрей Стенин“. Преди това фотографиите на най-добрите млади фоторепортери в света бяха показани в Москва, Претория и Буенос Айрес. През следващата 2024 г. са планирани изложбената обиколка да продължи в африканските страни, Индия и ОАЕ.

Говорейки на церемонията по откриването, ръководителят на Sputnik-Сърбия Любинка Милинчич отбеляза: „Една от основните цели на нашия конкурс е да подкрепим млади фотожурналисти в началото на кариерата им, да предоставим възможност за диалог както с най-добрите фотоексперти в журито на конкурса и със зрители по целия свят. Млади фоторепортери от Сърбия са редовни участници в конкурса, а 2017 г. донесе ярка победа на сръбската фотожурналистка Йелена Янкович. От създаването на конкурса „Андрей Стенин“ това е първото посещение на изложбени творби на нашите лауреати в Сърбия и ние се гордеем с това. Уверени сме, че тази изложба ще даде нов тласък на младите сръбски фотожурналисти и че следващата година ще отличим нови сръбски победители тук.“

На свой ред директорът на фестивала Давид Пуджадо подчерта: „Месецът на фотографията в Белград е международен фестивал от самото начало. Дори в нашия малък екип от организатори има представители на различни националности: трима сърби, двама руснаци, босненец и каталунец. Всяка година ние разширяваме международното участие във фестивала и за нас е чест да си сътрудничим с конкурса Stenin, предвид страхотната работа, която вършите в рамките му. Надяваме се да продължим това сътрудничество през следващите години. Това ни дава възможност да покажем сръбската фотография общност възможностите за достигане на международно ниво, което е едно от основните.“

Предстоящата 2024 г. ще бъде десетата юбилейна за състезанието. Приемът на творби по традиция започва от рождения ден на Андрей Стенин – 22 декември, на руски, английски и китайски език. Международният конкурс за фотожурналистика „Андрей Стенин“, организиран от медийната група „Россия сегодня“ под егидата на Руската комисия за ЮНЕСКО, има за цел да подкрепи младите фотографи и да привлече общественото внимание към предизвикателствата на съвременната фотожурналистика. Това е платформа за млади фотографи – талантливи, чувствителни и отворени към всичко ново, където те насочват вниманието ни към хората и събитията около нас.

Фотожурналистът Андрей Андрей Стенин беше един от най-известните фотожурналисти. Бил е кореспондент на „Российская газета“, Газета.Ру, РИА „Новости“, МИА „Русия днес“. Той беше убит по време на служба в близост до град Снежно в самопровъзгласилата се ДНР през лятото на 2014 година. И до сега все още се води следствие и не могат да бъдат наказани убийците на руския фотожурналист.

Стенин специализира в заснемането на извънредни ситуации, безредици, военни конфликти, съдебни процеси и многократно пътува до горещи точки, каквито са Донбас, Либия, Ливан, Сирия, Турция, Египет. За смелостта и героизма при изпълнение на професионалния си дълг с указ на президента на Русия Андрей Стенин е награден посмъртно с Орден за храброст.

 

Свят