Журналистът Георги Пеев е първият с две трансплантации, изкачил най-високия връх в Африка

  • 07.12.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Хасковският журналист и общественик Георги Пеев стана първият човек с трансплантирани сърце и бъбрек, който изкачи най-високия връх в Африка – Ухуру в планината Килиманджаро.

Връх Ухуру се издига в Танзания. Пеев стъпи на най-високата точка на Черния континент- 5895 м - в 6:36 ч тази сутрин с още трима българи и развя знамето на община Хасково. Всички се чувстват добре.

Изкачването на Ухуру беше удивително приключение, благодаря на тези, които ни подкрепиха в борбата за популяризиране на донорството, за да има повече трансплантации в България, казва Георги Пеев, който е световен шампион по плуване от първенството за трансплантирани в Пърт, Австралия.

Преди да тръгне към покоряването на върха Георги Пеев подари на Община Хасково един от златните си медали от Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“. Отличието, вече част от историята на града , бе прието с благодарност от кмета Станислав Дечев, който благодари на шампиона за всеотдайната му работа за каузата в подкрепа на донорството.

Панорама