Борис Митов е носителят на голямата награда „Валя Крушкина - журналистика за хората“ за 2023 г.

  • 08.12.2023
  • БТА
Борис Митов е носителят на Голямата награда тази година.

Борис Митов е тазгодишният носител на голямата награда „Валя Крушкина - журналистика за хората“. Той е отличен за материалите „Задънена улица". Как (не) се разследва подхвърляне на наркотици на журналист“, „Не виждам работещи органи“. Как се проверява сигнал срещу служителка на Гешев за заплаха с пистолет“ и „Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна“. Церемонията се състоя снощи в Дома на Европа в София.

Първото място за журналист от електронна медия (радио и телевизия) е присъдено на Владислава Тричкова за материала „Дестинация оцеляване“. БТА информира, че в категорията има и две втори места - Мария Черешева за „Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция“ и Благой Цицелков за „Пустинята Дунав“.

За работата си като пишещ журналист (печатни медии и онлайн медии) е отличен Самуил Димитров за материала „Дребният шрифт е забранен: Фирми за бързи кредити губят дела заради малки букви“. На второ място е Калоян Константинов („Да смажеш от бой момичета. Протестите в Иран отвътре“),  а на трето - Георги Караманев („Исус. Програмистът, дошъл от гетото“).

Наградата за снимащ журналист е за Анна Андреева за „Изследователи на ледения юг“. На второ място е Добромир Иванов („Като птиците“). В тази категория има две трети места - Мирослав Михайлов („Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна“) и Огнян Кръстев („Бедствието на века - три месеца по-късно“).

В категорията „Журналист-надежда“ лауреат стана Михаил Мишев за материала „Как 667 души дариха в един и същи ден 460 000 лв. на ДПС“. Втори е Георги Карамфилов („Недосегаеми ли са педофилските групи в Телеграм за службите?“), а на трето място е Диляна Теохарова („Как така се случи изведнъж?" Пътят на насилието през очите на извършителя“).

Общо 116 журналистически материала бяха номинирани в тазгодишното 12-о издание на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“. В досегашните 11 издания на конкурса са номинирани над 500 журналисти с повече от 1100 материала.

Наградите се организират в памет на журналистката Валя Крушкина. Фондът е учреден от брат ѝ Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова. Той има две основни цели – да подпомага лечението на онкоболни деца, да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

 

М.Л. 

България