Спомен за Милен Гетов с неговата любов – журналистиката, мечтата му – киното, и съдбата му – телевизията

  • 08.12.2023
  • СБЖ
  • Мая Петкова-Константинова, Розалина Евдокимова
Милен Гетов (1925-2022)

Споменът за големия български режисьор, драматург и публицист Милен Гетов, когото загубихме през 2022 г., събраха навръх Никулден в клуб „Журналист“ негови близки, приятели и почитатели, за да отбележат 98-годишнината от рождението му.

Инициативата за възпоменанието бе на дъщерята на големия творец - Милена Гетова, и на СБЖ.

Беше излъчен документалния филм портрет „Живот като на кино“, продукция на БНТ с автори – режисьор Милена Гетова, сценарист Светла Каменова и оператор Николай Илиев. Лентата е създадена по повод 90-годишнината на Милен Гетов и със съдействието на СБЖ. Филмът е посветен на живота и творчеството на живелият в три епохи творец – роден в царство България живял и творил по времето на социализма и демокрацията.

Многостранното творчество на Милен Гетов (6.12.1925-21.10.2022) включва поредица от документални филми, посветени на Дан Колов, Гунди и Котков, игралните ленти по романите на Богомил Райнов с главен герой разузнавачът Емил Боев, за които Милен Гетов казваше с усмивка: „Западът си има Джеймс Бонд, изтокът – „И сам воинът е воин“, а ние създадохме Емил Боев.“

Тъй като Милен Гетов беше на "ти" с хумора, ще направим едно отклонение, като споделим, че тюркологът доц. Емил Боев, един от основателите на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет, споделяше, че много от неговите студенти са го питали дали той не е героят от романите на Богомил Райнов.

На срещата в клуб „Журналист“ председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова цитира думи на Милен Гетов: „Журналистиката е първата ми любов, киното беше мечтата ми, а телевизията се оказа съдбата ми.“ Тя припомни поредицата телевизионни предавания „Минаха години“, създадени от двамата мъдреци Милен Гетов и Драган Тенев. „77 години Милен беше отдаден на журналистиката. От военен кореспондент на Първа българска армия до легендарните му адаптации и предавания – припомни Снежана Тодорова. - Верен на СБЖ, на идеите и принципите му. Дългогодишен председател на най-многобройното журналистическо дружество, носещо името на Иван Богоров. Носител на най-авторитетната награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ за 2016 г. Учител за всички нас с личния си пример на талантлив и добър човек .“

За него казваха, че е журналистът оркестър, чийто живот до патриаршеска възраст беше свързан здраво с киното, телевизията, вестниците и с още какво ли не. Зад гърба на Милен Гетов има много останали завинаги в Златния фонд филми, телевизионни постановки и още хиляди метри заснет материал и написани статии.

С много спомени за Милен Гетов беше изпълнена срещата в клуб „Журналист“.

По повод 98-годишнината от рождението на големия творец и родолюбец ще припомним негово интервю дадено за сайта на СБЖ в навечерието на 90-годишнината му:

Милен Гетов: Които вървят след победителите, не са истинските журналисти

Дата: 10.11.2015

 

Снимки: Иван Василев и Мая Петкова-Константинова

 

© СБЖ