Радио Варна на 89 години

  • 09.12.2023
  • БНР
Историческата сграда. Снимка: БНР

9 декември 1934 година. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на първото българско радио - Радио Варна.

Началото е поставено една година по-рано от ученика във варненската мъжка гимназия Димитър Кулев, който с помощта на своя учител по физика успява да сглоби любителски радиопредавател, припомня БНР. Варненската общественост се обединява около идеята за създаване на радиоклуб, какъвто вече съществува в столицата. Ентусиазираните радиолюбители се обръщат към градските власти и обществеността за съдействие. Постройката на радиостанцията започва с поставянето на антена на градския часовник и изграждането на предавател.

Официалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10 часа и 30 минути с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала "Съединение". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от "Родно Радио" - София. На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който "Родно Радио" става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 година е инсталиран нов предавател, унгарско производство, "Стандарт" с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена "Телефункен" - 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин. 

Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936 година на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

Днес, като част от БНР, Радио Варна излъчва 24-часова самостоятелна програма и е с утвърдени водещи позиции в Североизточна България и по Черноморието.

 

М. Л.