Нобеловата награда на иранската журналистка Наргес Мохамади бе получена от децата ѝ

  • 10.12.2023
  • bbc.com
Дъщерята и синът на Наргес Мохамади с нейната Нобелова награда за мир. Снимка от телевизионния екран на Skynews

17-годишните близнаци, син и дъщеря, на намиращата се в затвора в Техеран иранска журналистка и защитничка на правата на жените Наргес Мохамади приеха от нейно име присъдената ѝ Нобелова награда за мир по време на официална церемония в Осло.

Дъщерята на лауреатката – Киана Рахмани, прочете в препълнената зала на кметството в норвежката столица, където на 10 декември се състоя церемонията, тайно изнесено от затвора послание на нейната майка, съобщи ВВС.

В посланието Наргес Мохамади осъжда „тираничното“ правителство на Иран. „Иранският народ с постоянство ще преодолее репресиите и авторитаризма“, – посочва Мохамади. – Не се съмнявайте, това е сигурно."

Същия ден – на 10 декември, бях връчени и други Нобелови награди: за литература, наука и икономика.

51-годишната Наргес Мохамади е в затвора почти непрекъснато от 2010 г. насам. Била арестуван 13 пъти и е осъждана пет пъти на общо 31 години затвор. В момента е в затвора за "разпространение на пропаганда". Съпругът й, политическият активист Таги Рахмани, живее в изгнание в Париж с двете им деца. Семейството не се е събирало от години.

Посланието на Наргес Мохамади бе прочетено в Осло на френски от 17-годишнта Киана. В него осъдената правозщитничка и журналистка казва: „Пиша това съобщение зад високите, студени стени на затвора“. Тя приветства смелостта на младите иранци, които според нея са "превърнали улиците и обществените пространства в място на широкоразпространена гражданска съпротива". Мохамади има предвид протестите, започнали миналата година след смъртта на Махса Амини.

„Съпротивата е жива и борбата не отслабва. Съпротивата и ненасилието са нашите най-добри стратегии – това е същият труден път, по който иранците вървят до днес, благодарение на историческото си съзнание и колективната си воля,“ подчертава нобелистката.

Близнаците ѝ получиха наградата, която включва чек за 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). Присъстваха няколкостотин гости. На подиума, където бяха децата на Мохамади, между тях имаше празен стол. Отличената с Нобел правозащитничка гледаше усмихнато публиката от голям неин фотопортрет на сцената.

ВВС цитира съпруга ѝ – г-н Рахмани, зявил пред медията, че преди време съпругата му изразила в писмо до децата им надеждата те да ѝ „простят“, че не може да „бъде майка за тях“. Той каза, че тя е била сред група затворени активисти за правата на човека, "изправили се срещу тиранията на Ислямската република". Преди месец Наргес Мохамади започна гладна стачка в прословутия затвор Евин, където е задържана.

По-рано външното министерство на Иран заяви, че Нобеловата награда е "преднамерена" и следва "интервенционистката и антииранска политика на някои европейски страни".

На 10 декември норвежкият автор Йон Фос получи и своята Нобелова награда за литература, а трима учени получиха Нобелова награда за химия за работата си в разработването на така наречените квантови точки. Тазгодишната Нобелова награда за физика беше присъдена на Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие, чиято работа демонстрира начин за създаване на изключително къси светлинни импулси, които могат да се използват за улавяне и изследване на бързи процеси вътре в атомите.
 

Свят