Уволнения вместо достойни заплати след журналистическа стачка в Германия

  • 11.12.2023
  • djv.de
  • Кнут Цилиан
Отговорът на предупредителната стачка във „Франкфуртер Рундшау“ е уволнения

След предупредителната стачка от 1 декември на 50 журналисти от германския вестник „Франкфуртер Рундшау“ бяха уволнени трима млади колеги, съобщава сайтът на Асоциацията на журналистите в Германия (DJV). Те дори не са участвали в протеста.

Ръководството на „Франкфуртер Рундшау“ сега показа истинското си лице, коментира Кнут Цилиан в djv.de. Колективните договори са червената линия и всеки, който само се докосне до това, ще бъде уволнен, коментира авторът.

След като колективното договаряне беше прекратено от ръководството, служителите искаха да окажат натиск с предупредителна стачка. След нея трима млади служители, всички в изпитателен срок, са уволнени, а онлайн изданието на  „Франкфуртер Рундшау“ ще бъде спряно. Други колеги са получили предложения за прекратяване на договорите им. Всеки, който стачкува, е вън! Това е демократичното разбиране на управителя д-р Макс Ремпел и издателя. Голяма част от „Франкфуртер Рундшау“ принадлежи на Ippen Group. И никой не се срамува да потъпква основното право на стачка. Ние решаваме тук и на когото не му харесва, трябва да си тръгне!

Служителите, всички добри журналисти, които се грижат за своя вестник, които провеждат тежки интервюта, дори по волята на ръководството и издателите, и които не трябва да се оставят да бъдат заблудени от който и да е политик или бизнесмен, трябва да го правят някъде другаде, защото ръководството не иска колективен трудов договор и прозрачност на заплатите.

Всички хвалят качествената журналистика и едва ли има издателство, което да не пее тази песен. Но стане ли дума за справедливо и подобаващо заплащане, песните в гърлата на отговорниците замлъкват. Те дори не искат да обяснят на служителите защо ситуацията е толкова несигурна и възвръщаемостта е толкова ниска. Те не искат да имат нищо общо със синдикатите, а колективните договори са червена линия. Преди предупредителната стачка няколко журналисти от „Франкфуртер Рундшау“ напуснаха, за да отиат на места където все още плащат нормално, за да съществуват нормално! Защо някои остават? Защото се идентифицират с „Франкфуртер Рундшау“, защото влагат сърцето и душата си в работата за вестника.

Всеки, който действа по този начин, който наказва служителите си, защото не се подчиняват, не трябва да се изненадва, ако абонатите на „Франкфуртер Рундшау“ продължават да намаляват. Читателите искат честна журналистика, която е подобаващо възнаградена. В противен случай „Франкфуртер Рундшау“ ще се превърне в незначителност. И това не е по вина на предупредителната стачка.