Клуб „Журналист” съпреживя с Таня Глухчева нейните „4 месеца и 22 часа” в Китай

  • 17.01.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Таня Глухчева (зад микрофона) представи книгата си за Китай "4 месеца и 22 часа" в препълнения Клуб "Журналист" на СБЖ. Снимка: Къдринка Къдринова

Чаровната журналистка от в. „Дума” представи третата си книга, в която разказва за своето 4-месечно китайско приключение – участието си сред общо 60 журналисти от цял свят в специална програма на Китайския международен пресцентър CIPCC.

Вълнуващ прозорец към необятния Китай се отвори пред публиката, събрала се на 16 януари вечерта в Клуб „Журналист” на СБЖ, благодарение на новата книга на младата, талантлива и чаровна журналистка от вестник „Дума” Таня Глухчева. Книгата ѝ „4 месеца и 22 часа”, излязла през ноември 2023 г., описва нейните продължили точно толкова, колкото посочва заглавието, преживявания и открития из омагьослите още Марко Поло далечни китайски маршрути.

Венецианският пътешественик, който пръв разказва за Китай на европейците, беше неколкократно споменат по време на премиерата на книгата, излязла изпод перото на авторката като искрен отзвук от 4-месечното ѝ участие сред журналисти от 60 страни в специална програма на Китайския международен пресцентър CIPCC. И ако другите, говорили за пътеписния талант на Таня, търсеха главно метафори около българския женски вариант на Марко Поло, то самата Таня обясни как предпочита предизвиктелството да излезе от екзотичното клише. Припомни как децата викали навремето след венецианеца: „Разкажи ни още някоя лъжа за Китай!” – и наблегна, че нейната китайска приказка всъщност е достоверен разказ от първо лице за видяната, преживяната, пипнатата на живо невероятна, но истинска и магнетична многоликост на днешен Китай.

Още при откриването на вечерта, председателката на СБЖ Снежана Тодорова поздрави авторката за интересната ѝ книга, като сподели, че и сама неколкократно е посещавала Китай, има също преки и ярки впечатления от тази изключителна страна и затова смята за особено ценно качество на „4 месеца и 22 часа” достгоревният и обективен разказ на Таня за действителността, в която е била потопена.

За книгата говори и проф. Валери Стефанов, директорът на Университетското издателство, издало и сегашната, и предишните две книги на Таня Глухчева. Изтъквйки, че още при първите си контакти с талантливата авторка е бил впечатлен от нейната висока ерудираност, от умението ѝ да разказва увлекателно, от начина, по който превръща пътешествието в сюжет, и от нейната гражданска позиция като журналист, проф. Стефанов припомни и предишните ѝ творби. Това е също пътеписната, но предствяща Латинска Америка „Да пътуваш в петък 13.”, която излиза през 2020 г., както и последвалият през 2021 г. роман „Професора”.  Проф. Стефанов подчерта, че със същото удоволствие е издал през 2023 г. и „4 месеца и 22 часа”, в която дарбата и свободният дух на Таня са съумели да предадат цялата непредсказуемост на Изтока. Според издателя „Китай е един от екстазите на Таня”, а най-силната страна на книгата е „човешкото преживяване и откровеното описание на видяното”. Той открои още като особенна ценност в днешното сложно време пропилия книгата дух на „общуване между култури и светове”, „сплотяване и опознаване”, на проникване в „дълбоката китайска култура”. И обобщи: „Струва си да се чете Таня.”

Поетът, бард, член на УС на СБЖ и домакин на събитието в качеството му на управител на Клуб „Журналист” Ивайло Диманов артистично прочете няколко вълнуващи откъса от „4 месеца и 22 часа” – така че всички присъстващи можаха да усетят стила и емоцията на автораката.

Нейната колежка от „Дума” Юлия Станкулова прочете изпратената от известния писател Продрум Димов (който бе възпрепятстван да присъства лично) специална рецензия за книгата на Таня Глухчева.

А колегата ѝ също от „Дума” Юри Михалков, с когото заедно подготвят публикациите на международния отдел на вестника, изрази удоволствието си да работи зедно с толкова млада, но толкова подготвена и толкова прецизна към езика журналистка – което, уви, не е часто явление сред нейните връстници в професията.

С особен интерес публиката в Клуб „Журналист” изслуша и разказа на самата Таня за „нейния” Китай, който тя онагледи с интересни снимки от онези „4 месеца и 22 часа” и увлекателни коментари и подробности към тях.

Разбира се, Таня не пропусна и да благодари на дипломатите от китайското посолство и на Китайския международен предцентър за получената покана и възможност да участва във вълнуващата програма за журналисти. Изтъкна, че тези 4 месеца и 22 дни са я преизпълнили с възхита след всичко, което домакините са показали на своите гости при обиколките из различни градове и провинции на Китай. Тя уточни още, че тази програма съществува от 10 години, но през 2023-та в ня за първи път са били покнени да участват и журналисти от Централна и Източна Европа.

Сред първите снимки, които Таня беше включила във видео-презентацията си, беше и нейна обща фотография с бившта президентка на Бразилия Дилма Русеф. Срещнала се с нея при посещението в Шанхай – това е градът, в който се намира централата на оглавяваната сега от Дилма Русеф Нова банка за развитие, често наричана „банката а БРИКС”. Таня сподели, че Дилма много се зарадвала да се запознае там с българка и била много сърдечна при общуването ми.

Анторката на „4 месеца и 22 дни” показа и своя снимка, на която е „хванала” само от няколко метра разстояние и президента на Китай Си Дзинпин.

Разказа също как на журналистическата ѝ група била представена и традиционна Пекинска опера, а на всички желаещи било предложено да се облекат и снимат с типичните за това специфично местно изкуство костюми.  

Таня запозна публиката и с особеностите на китайската чаена церемония, и с трдицията в изучаването на българска филология в различни китайски университети, датираща още от 1960 г., и с пиетета на китайците към родолюбието, и с красивите китайски паркове, като не пропусна да се похвли и с посещението при пандите в резервата Ченду. Показа и свои снимки от двете най-емблематични места – Великата китайска стена и Забранения град в Пекин. Сладкодумието и чарът на Таня не оставиха нито един равнодушен към разказаното от нея.

Преди вечерта да премине в раздаване на автографи от Таня върху книгата ѝ и в приятелски разговори за пътешествия и емоции на чаша вино, Ивайло Диманов отправи и личния си поздрав към авторката – изпълни една от красивите си авторски песни. С този вдъхновен старт от Клуб „Журналист” яркото томче на „4 месеца и 22 дни” вече лети към читателите си...

 

© СБЖ