Юрий Борисов представи две свои книги в къщата музей „Гео Милев” в Стара Загора

  • 20.01.2024
  • СБЖ
Юрий Борисов (вдясно) разказа какво го е вдъхновило за книгите му

На състояла се на 18 януари творческа вечер в къщата музей „Гео Милев” в Стара Загора известният философ, публицист и писател Юрий Борисов представи най-новата си белетристична книга „Дракони по Коледа” и документалната „Политически дневник”.

За автора и творбите му сърцато говори поетът, писател, журналист и общественик Трифон Митев.

Самият Юрий Борисов сподели пред публиката, че не случайно е избрал Стара Загора за представянето на книгите си. Той е силно свързан с града, където е израснал, учил и работил.

Борисов обясни, че току-що излязлата му най-нова книга „Дракони по Коледа“ включва импресии, или, както той сам определя жанра, „поезия в проза”. Някои от творбите са оформени като разкази. Вдъхновени са от лични истории.

За „Политически дневник“ обясни, че е писан още преди години без идеята да бъде публикуван, а само като бележки за вълнували го тогава събития от вътрешната или външната политика, включително такива, в които лично е участвал. Давайки си сметка, че те са автентично свидетелство за времето, решил да ги предложи на широката читателска публика.

Юрий Борисов е член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Доктор по философия. От 2005 г. и досега е главен редактор на на българското издание на в. „Монд дипломатик“. От 2000 до 2015 г. е бил главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време”. От 2008 до 2015 г. е първи зам.-главен редактор и и. д. главен редактор на вестник „Дума“.

Автор е на книгите „Психология на подсъзнанието“, „Приказка за Буда“, „Войната на Мърфи“, „Христос не воскресе“, както и на многобройни статии в периодичния печат.

През 1990 г. е инициатор за създаването на Социалистическия младежки съюз и е първи негов председател. От 1990 до 2015 г. е член на Висшия съвет на БСП, а през 1991-1996 г. членува и в неговото Изпълнително бюро. От 1997 до 2000 г. е политически съветник на тогавашния председател н БСП Георги Първанов.

От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико Народно събрание, в 36-то и 37-мо Народно събрание. В 37-мо НС е председател на парламентарната Комисия по образование и наука.

Съпруга на Юрий Борисов е известната журналистка Дора Чичкова.

 

Снимки: Дора Чичкова и dolap.bg

 

© СБЖ