ЕФЖ и още 17 организации искат в писмо до Жозеп Борел да защити журналистите в Газа

  • 28.01.2024
  • europeanjournalists.org
Жозеп Борел

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и 17 други организации за свобода на медиите и защита на правата журналисти са изпратили до върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Жозеп Борел писмо с призив да заеме по-твърда позиция по отношение на убийствата на журналисти във войната Израел-Газа.

За това съобщава на сайта си ЕФЖ, която публикува и пълния текст на писмото.

В текста на посланието се набляга на безпрецедентно високия брой загинали журналисти във войната Израел-Газа за толкова кратко време. От началото на войната в Международната федерация на журналистите (МФЖ), чието европейски клон е ЕФЖ, е документирала убийствата на 97 журналисти и медийни работници. 90 от тях са палестински журналисти, четирима израелски и трима ливански.

Това „оствя очевидна и дълбока следа върху способността на обществеността, включително гражданите на Европейския съюз, да бъдат информирани за конфликт с местни, регионални и глобални последици,“ се казва в писмото. Подчертав се: „Пишем ви, за да ви умоляваме да действате незабавно и решително за насърчаване на условията за безопасно и неограничено информиране за на военните действия.“

ЕФЖ и глобалната мрежа от нейни колегиални организации и досега постоянно призовават за спиране на целенасочените и безразборни убийства на журналисти и цивилни в Газа от Израелските отбранителни сили (IDF). Неизменно се подчертва, че извършителите трябва да бъдат държани напълно отговорни за всякакви нарушения на Женевските конвенции и други международни договори и задължения за правата на човека.

По-надолу следва пълният текст на писмото:

До г-н Жосеп Борел Фонтелес, върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заместник-председател на Комисията

Относно: Защита на журналистите и свободата на пресата във войната Израел-Газа

Уважаеми върховен представител Борел,

Най-малко 83 журналисти и медийни служители бяха убити в Израел, Газа и Ливан на фона на военни действия между израелските сили и палестински и ливански въоръжени групи от 7 октомври м.г., когато водени от "Хамас" бойци извършиха ужасяващи атаки и взеха заложници в Израел.

Убийството на толкова много журналисти за толкова кратък период от време е безпрецедентно. Това оствя очевидн и дълбока следа върху способността на обществеността, включително гражданите на Европейския съюз, да бъдат информирани за конфликт с местни, регионални и глобални последици.

Пишем ви, за да ви умоляваме да действате незабавно и решително за насърчаване на условията за безопасно и неограничено информиране за военните действия.

Според Комитета за защита на журналистите (CPJ) през първите 10 седмици от военните действия са били убити повече журналисти, отколкото някога са били убивани в една страна за цяла година.

Четирима журналисти бяха убити при нападението на "Хамас" на 7 октомври и най-малко 75 журналисти са били убити оттогава, почти всички от тях са убити от Израелските отбранителни сили (IDF), сочи CPJ. Има все повече доказателства, че в някои случаи IDF може умишлено да е набелязала тези журналисти.

Достоверни доклади на правозащитни и медийни организации сочат, че ударите на израелските сили в Южен Ливан на 13 октомври, при които беше убит журналистът на Reuters Исам бдалах и бяха ранени шестима други журналисти от Reuters, Al Jazeera и Agence France-Presse, са били незаконни и очевидно умишлени.

IDF също така призна, че умишлено е атакувал кола, в която са пътували журналисти на 7 януари, убивайки двама журналисти и тежко ранявайки трети. В най-малко два други случая журналисти съобщиха, че са получили заплахи от израелски официални лица и служители на IDF, преди членовете на техните семейства да бъдат убити в Газа.

Разбира се, целенасоченото или безразборно убийство на журналисти, ако е извършено умишлено или по непредпазливост, е военно престъпление и Международният наказателен съд декларира, че ще разследва съобщенията за военни престъпления, извършени срещу журналисти в Газа.

Журналистите, отразяващи войната, се борят с предизвикателства отвъд постоянния риск от смърт. Тези предизвикателства включват отказа на Израел и Египет да позволят достъп на международни журналисти до Газа, освен под израелски военен ескорт (и дори тогава, с ограничения върху информирането), спиране на интернет, което пречи на новини и свидетелства от Газа да достигнат до външния свят, произволно задържане, и тормоз и сплашване.

Освен това израелското правителство изисква от медиите в Израел да представят почти всички подробни репортажи за войната в службата по цензурата за преглед, като същевременно забранява отразяването на значими теми от обществен интерес, свързани с войната в Газа.

Това правителство също така действа срещу местната си преса, например, като заплашва да отмъсти на най-стария вестник в страната "Haaretz" за отразяването му на войната и заплашва да затвори местните бюра на чуждестранни информационни агенции.

Европейският съюз описва отношенията си с Израел като „едни от най-широкообхватните и дълбоки отношения, на каквито ЕС се радва с всяка трета страна в света“. В този смисъл Европейският съюз ще бъде оценен по това, как тези отношения могат да гарантират, че всички страни в конфликта спазват международното право, включително защитата на журналисти, които са цивилни и трябва да могат свободно и безопасно да докладват за всеки аспект от конфликта. Ето защо бихме искали да апелираме към вас за следното:

Публично да призовете всички страни във въоръжения конфликт да зачитат правото на журналистите да информират за военните действия, да гарантират безопасността на журналистите, да позволят на всички журналисти, които искат да се евакуират от Газа, да го направят, да се откажат от безразборното и умишлено убийство на журналисти, незабавно и напълно да разследват всички атаки срещу журналисти и да потърсят отговорност лицата, за които се установи, че са отговорни за тях.

Изискайте Израел и Египет да предоставят на международните журналисти независим достъп до Газа, а Израел да прекрати комуникационните прекъсвания и да предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира безопасността на журналистите, допуснати до Газа, както и на тези, които вече работят там.

Изискайте Израел да разреши преминаването на лични предпазни средства и материали, използвани за събиране на новини, като каски, бронирани жилетки, зарядни устройства за телефони, SIM-карти и лаптопи, за репортери в Газа и Западния бряг.

Подкрепете бързи, прозрачни и независими разследвания на убийствата на всички журналисти и прекратете дългогодишния модел на безнаказаност при убийствата на журналисти от IDF.

Благодарим ви за вниманието към повдигнатите от нас въпроси.

Подписано от: "Достъп сега"; ARTICLE 19 – Глобална кампания за свободно изразяване; Асоциация на европейските журналисти; Институт за изследване на човешките права в Кайро (CIHRS); Комитет за защита на журналистите (CPJ); DEMAS – Асоциация за съдействие на демокрацията и правата на човека; Европейска федерация на журналистите (ЕФЖ); Неограничена свобода на пресата (FPU); Индекс на цензурата; Международна федерация за правата на човека (FIDH); Международен институт по пресата (IPI); Институт за медийно разнообразие (MDI); OBC Transeuropa (OBCT); Международен ПЕН-клуб; Алианс на обществените медии (PMA); Rory Peck Trust (RPT); Медийна организация за Югоизточна Европа (SEEMO); Фондация "Дафне Каруана Галиция".


 

Свят