МФЖ ще съди Израел, ако не спре да убива репортери

  • 29.01.2024
  • МФЖ/СБЖ
Палестински журналисти протестират срещу убийствата на техни голети в Газа.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) заплаши, че ще предприеме правни действия срещу израелски служители, ако репортерите, работещи в Газа, станат обект на нападение от страна на израелските военни, съобщи Си Ен Ен. 

В отворено писмо до израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, МФЖ заяви, че около 10 % от журналистите, работещи в Газа, са били убити по време на войната между Израел и Хамас, информира сайтът на МФЖ

"Смъртността сред репортерите е толкова висока - около три пъти по-висока от тази на здравните работници, например - че е невъзможно да се смята, че това е въпрос на случайност", се казва в писмото. 

Както вече ви информира сайтът на СБЖ, ЕФЖ и 17 организации искат в писмо до Жозеф Борел да защити журналистите в Газа.

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ), отделна организация с нестопанска цел, която насърчава свободата на печата, заяви, че от началото на войната на 7 октомври са били убити 83 журналисти и медийни работници. От тях 76 са палестинци, четирима израелци и трима ливанци. В писмото си МФЖ призовава Израел да публикува конкретни политики и процедури, за да гарантира, че военният персонал ще защитава журналистите. Израелските военни и преди са заявявали, че никога не се насочват умишлено към журналисти.

 

М. Л.