Франция обискира офиси на Huawei

  • 08.02.2024
  • segabg.com

Френските офиси на китайския телекомуникационен гигант Huawei бяха обискирани тази седмица по подозрение в некоректни действия, съобщи съдебен източник пред АФП, съобщава БГНЕС.

Източникът заявил, че обиските са били извършени като част от предварително разследване, започнато от френската финансова прокуратура (PNF), пише segabg.com.

Веднага не бяха предоставени други подробности за разследването на компанията, чиито френски офиси се намират недалеч от Париж в Булон-Биланкур. Некоректно управление може да включва престъпления като корупция и търговия с влияние, посочва се още в публикацията.

Huawei дойде във Франция през 2003 г. и сега управлява шест изследователски центъра и глобален център за дизайн в страната. В момента телекомуникационният гигант изгражда фабрика в Елзас в Североизточна Франция, първата извън Китай, за производство на оборудване за мобилни телекомуникационни мрежи, по-специално 5G. Huawei притежава около 20% от пазара на телекомуникации във Франция.

Основана през 1987 г., Huawei е водещият световен производител на оборудване за 5G, петото поколение мобилен интернет. Базираният в Шънджън гигант е в центъра на интензивно противопоставяне между Китай и САЩ, като Вашингтон предупреждава, че оборудването му може да се използва за държавен шпионаж - твърдение, което компанията отрича.

През юни миналата година Европейската комисия предупреди, че Huawei и друг китайски телекомуникационен гигант - ZTE, представляват риск за сигурността на ЕС.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон призова 27-те държави членки на блока и неговите телекомуникационни оператори да изключат оборудването на Huawei и ZTE от своите мобилни мрежи.

 

Панорама