Журналистът Божидар Грозев дари ценен двутомник на хасковския музей

  • 09.02.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Снимка: Регионален исторически музей

Ценен двутомник дари на Регионалния исторически музей в Хасково журналистът Божидар Грозев – „По следите на една безсмъртна песен“ от д-р Николай Русев.

Двата сборника включват стотици воински песни и маршове. Събирателската си дейност Русев започва още в своята младост – във военното училище, и след това като офицер и участник в двете фази на Отечествената война (участието на България във войната срещу Третия райх през 1944-45 г.). Двутомникът разказва историята на музикалните произведения, на авторите на текстове и композиторите. Всяка песен е нотирана.

Николай Русев е български емигрант, който издава двата тома във Франция през 1988 г. Авторът е единственият оцелял офицер при касапницата, организирана от партизаните в хасковския гарнизон на 12 септември 1944 г. Спасилият се по чудо офицер емигрира заедно със съпругата си във Франция, където завършва медицина. Той пише и още една книга „Последната крепост“, с която се опитва да допринесе за изясняване на събитията около 9 септември в Хасково.

Божидар Грозев – първи и последен главен редактор на „Новинар юг“ , е получил книгите от сина на автора – Пламен Русев, който узнал, че хасковският вестник се опитва да разкаже истината за кървавите събития в града на 12 септември 1944 г. „Тези два тома са много ценни и ако са в музея, до тях ще имат достъп много повече изследователи и хора, изкушени от историята на страната ни“, казва Грозев.

 

Панорама