90 години от рождението на голямата актриса Татяна Лолова

  • 10.02.2024
  • Дарик
Татяна Лолова. Снимка: Архив

На 10 февруари тази година се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. Голямата българска театрална, кино и телевизионна актриса почина на 23 март 2021 г. на 87-годишна възраст.

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 година в класа на професор Стефан Сърчаджиев, където учи заедно с Ицках Финци, Григор Вачков и Никола Анастасов, припомня Дарик. Тя е един от основателите на Сатиричния театър, макар че кариерата ѝ започва в Националното радио и тя не веднъж го е отбелязвала:

"Обичам Радиото, там съм почнала. Когато започвах, един от режисьорите каза: "Ех, такъв глас се ражда веднъж на сто години".

Татяна Лолова се е снимала в 45 филма, а сред най-запомнящите се нейни роли в киното са в лентите "Топло", "Сиромашко лято", "Бон шанс, инспекторе!", "Пътуване към Йерусалим", "След края на света", "Нощем с белите коне", "Опасен чар".

Хитовият и моноспектакъл "Дуенде" се радва на препълнени салони повече от десет години в Театър 199, както и в турнетата в страната и чужбина.

Автобиографичната книга на Татяна Лолова "Една втора живот" е рекордно преиздавана, дописвана и допълвана.

Татяна Лолова е сред най-известните и обичани български актриси, които всички ще запомним с огромния талант и усмивката, която носеше топлина и любов. Актрисата има десетки награди, сред които: "Заслужил артист" (1972), "Народен артист" (1986), Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Лидия Василевна) в постановката „Старомодна комедия“ (1977), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992), Наградата за женска роля за ролята на (Ангелина) във филма „Авантюра“ на фестивала Златната ракла (1992), Орден „Стара планина“, както и Награда за цялостно творчество на фестивала „Златна роза“ (Варна, 2017).

 

М. Л.

Панорама