Хасковската библиотеката с ново дарение от Германия

  • 12.02.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Поредна ценна пратка с албуми, книги, музикални записи, репродукции на картини и брошури получи отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Щедрият подарък отново е от живеещата в Халберщат , Германия, Вайолет Пенева, която е сред най-големите и дългогодишни дарители на Регионална библиотека.

Новото дарение включва над 30 компактдискове и DVD-та с аудио и видеозаписи на класически инструментални творби и оперни постановки, а също грамофонна плоча на „Балкантон” на световно известната хасковска виртуозна цигуларка проф. Недялка Симеонова. Изпълнители са най-големите певци, диригенти, пианисти и цигулари от втората половина на ХХ в. до наши дни – Мария Калас, Джулиета Симионато, Невил Маринър, Пинкас Цукерман, Клаудио Абадо, Валерий Гергиев, Глен Гулд, Чечилия Бартоли, Кирил Манолов, Борис Гилтбург, Денис Мацуев, Юджа Ванг и др. В чест на 100-годишнината от рождението на Мария Калас дарителката е изпратила компактдиск с арии от опери на Вагнер, Верди и Понкиели, както и пълен запис от 1959 г. на операта „Джоконда” в Ла Скала, в която прочутото сопрано пее главната партия. Безценен за библиотеката е великолепният илюстрован албум на английски език „Музеите на Ватикана”. В него са представени 100 безсмъртни шедьовъра – от древноегипетско до модерно изкуство.

Ценно попълнение за фонда на отдел „Изкуство” е и албумът, посветен на творчеството на френската художничка от края на XIX век Берт Моризо (1841–1895). Тя е единствената жена-живописец, която участва в скандалната първа изложба на импресионистите през 1874 г. Две години след смъртта на художничката Академията за изящни изкуства в Париж започва да приема жени, разказват библиотечните специалисти. Нова придобивка за читателите е и албумът с 250 избрани платна на световноизвестни майстори на четката, които се пазят в Музея на изкуствата в Базел.

Значителна част от полученото дарение са материали за патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров (1899–1978) – книги, записи, концертни и музейни брошури. Дългогодишно приятелство свързва дарителката ни Вайолет Пенева с неговите потомци, затова и един от дисковете с музика на големия композитор е с посвещение до нея и дъщеря й Ани „от цялото домочадие Владигерови”. Дарените материали ще бъдат включени във витрината, която отдел „Изкуство” подготвя по случай 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров . „Пожелавам на читателите и слушателите „звездни” часове или мигове в света на изкуствата! Да им се стоплят сърцата”! – пише в писмото си до отдела Вайолет Пенева.

Панорама