С митинг на 25 февруари СБЖ се включва в Международния ден за подкрепа на палестинските журналисти

  • 16.02.2024
  • СБЖ

Международната федерация на журналистите (МФЖ) призова своите организации членки от 146 страни, сред които е и СБЖ, да организират събития по повод обявения за 26 февруари Международен ден за подкрепа на палестинските журналисти. Откликвайки на апела, СБЖ ще проведе ден по-рано, на 25 февруари, неделя, от 15.30 ч., митинг за солидарност с палестинските журналисти, сред които има вече около 100 убити при изрелските военни действия в Газа след атаката на „Хамас” на 7 октомври м. г.

Митингът ще започне в 15.30 ч. на 25 февруари край пилоните до НДК. Ще говори председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, както и други поканени представители на журналистическата гилдия.

Събитието е отворено за всички, желаещи да участват в митинга-шествие.

Целта на инициативата на СБЖ е да се присъедини към международната кампания, с която Международната федерация на журналистите (МФЖ) ще отбележи обявения на 26 февруари Международен ден в подкрепа на палестинските журналисти. За кампанията бяхме уведомени със специлно писмо на генералния секретар на МФЖ Антони Беланже.

СБЖ винаги е изразявал своята неизменна солидарност с палестинските журналисти в дългите години на изпитания, когато именно журналистическите свидетелства са давали възможност на света да опознае най-добре палестинската кауза и условията, в които живеят палестинците в Западния бряг, в Ивицата Газа, в Източен Йерусалим. СБЖ поддържа и традиционни приятелски отношения с Палестинския синдикат на журналистите.

Сега, когато светът е разтърсен от трагедията на Газа, чието население е подлагано на жестоко изтребление от военните действия на Израел, журналистическата и гражданската съвест повелява още повече да се засили солидарността с палестинския народ и специално с палестинските журналисти. Именно те, рискувайки и често жертвайки живота си, понасяйки неимоверни трудности и изпитания, осигуряват на света информация „от първоизточника”, от самата преизподня в Газа, като разказват за жертвите, разрушенията и мъката на палестинците там.

Ужасен е огромният брой убити в тази жестока война – вече над 28 000 души. И най-страшното е, че мнозинството от тях са мирни хора, особено много жени и деца. Възмутително е, че в този кошмар са убити и вече 100 журналисти, макар всички международни конвенции да задължават воюващите да предпазват представителите на медиите. Особено шокиращи са свидетелства, че израелските сили дори нарочно взимат на прицел журналисти, опитвайки се така да прекъснат репортерската информация от Газа към света.

Срещу всичко това ще надигнат глас митингът на 25 февруари. Ще бъде отправен апел за спиране на убийствата на палестински журналисти, за незабавно прекратяване на войната в Газа, за спешно осигуряване на хуманитарна помощ за населението там, за търсене на дълготрайни решения в съответствие с резолюциите на ООН.

 

© СБЖ