Международни журналистически организации с общ апел от Париж да спре клането на журналисти в Газа

  • 17.02.2024
  • ifj.org
"Убийството на журналисти е военно престъпление", пише на плаката на снимкта, с която сайтът на МФЖ илюстрира апела

Международната федерация на журналистите (МФЖ), "Репортери без граници" (RSF) и "Журналистика и гражданство" (J&C) излязоха н 16 февруари с общ апел в защита на палестинските журналисти в Газа.

Препечатваме апела, публикуван на сайта на МФЖ:

"Ние, Международната федерация на журналистите (МФЖ), "Репортери без граници" (RSF) и "Журналистика и гражданство" (J&C), се срещаме днес, 16 февруари, по инициатива на J&C в Института за арабския свят в Париж за ден на диалог между журналисти от двата бряга на Средиземно море и отправяме настоятелен призив към международната общност да прекрати клането на журналистиката в Газа и да даде възможност на международните медии най-накрая да получат достъп до там, за да документират ужасната реалност на тази война.

Вече над четири месеца палестински журналисти ежедневно излагат живота си на опасност, за да информират света за ситуацията в Газа и Западния бряг. Около 100 от тях са убити в това ужасно клане. Неколлцина – нарочно взети на прицел. Много от тях бяха тежко ранени, загубиха членове на семейството си, домовете им бяха разрушени или самите те бяха разселени.

Оцелелите журналисти продължават героично да упражняват професията си. Те живеят под постоянна заплаха от израелски бомбардировки или дори умишлени, целенасочени атаки, както се вижда от разследването на RSF за смъртта на репортера на Ройтерс Исам Абдалах, убит в Ливан на 13 октомври м. г.

Ние, организации и журналисти от двата бряга на Средиземно море, твърдо осъждаме стремежа на израелската армия да унищожи палестинската журналистика и правото да се получавт новини и информация в Газа. Призоваваме правителствата и международните организации да окажат натиск върху Израел да прекрати това клане.

Ние изискваме от израелското правителство:

- спешно да издаде категорични и изрични указания на въоръжените сили да спазват стриктно задълженията си съгласно международното хуманитарно право относно защитата на журналистите;

- граничният пункт Рафа да бъде отворен, за да се позволи най-накрая на международните медии да влязат в Газа, както и да могат да се евакуирт желаещите палестински журналисти;

- да бъдат определени безопасни убежища за журналисти, отразяващи войната от ивицата Газа;

- да бъде улеснена доставката на предпазни средства и професионално оборудване за журналисти, които продължават да работят във и около зоната на военни действия.

От Института за арабския свят в Париж, ние, организации и журналисти от двата бряга на Средиземно море, изразяваме нашата солидарност с нашите палестински колеги журналисти и отдаваме почит на всички онези, които загинаха, опитвайки се да ни информират."

Международна федерация на журналистите (МФЖ)

"Журналистика и гражданство" (J&C)

"Репортери без граници" (RSF)