МФЖ участва в протестите против екстрадицията на Асанж, алармира за здравето му, зове Байдън за помилване

  • 21.02.2024
  • theguardian.com/ifj.org
Зам.-генералнят секретар на МФЖ Тим Доусън по време на протест в подкрепа на Асанж пред Върховния съд в Лондон. Снимка: Х

Международната федерация на журналистите (МФЖ) – организацията, в която членуват около 200 журналистически съюза от цял свят, включително и СБЖ, от години води активна кампания за освобождаване на разобличителя от "Уикилийкс" Джулиан Асанж и за предотвратяване на екстрадицията му в САЩ. Дейно участва и в сегашните демонстрации в Лондон и по света, отстояващи тази кауза.

Както е известно, на 20 и 21 февруари в Лондон заседава Върховният съд по решаващо дело за обжалване на екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ. От първия ден на съдебното изслушване на защитата на Асанж, който беше вчера, пред сградата на съда непрекъснато вървят протести. Те продължават и днес.

В тези протести активно присъства и МФЖ в лицето на своя зам.-генерален секретар Тим Доусън, който вчера бе редом със съпругата на Джулиан – Стела Асанж, когато тя се обърна към събралото се пред съда множество, съобщи вестник "Гардиан".

Стела Асанж благодари на протестиращите и каза: „Моля, продължавайте да идвате, бъдете до Джулиан и с нас, докато Джулиан не излезе на свобода!“ Множеството ѝ отговоро със скандирания: „Освободете Джулиан Асанж!“. Съпругата му продължи: „Това ще са два тежки дена, не знаем какво да очакваме, но вие сте тук, защото светът ви гледа. Те просто не могат да се измъкнат от това. Джулиан се нуждае от свободата си и всички ние се нуждаем от истината".

Тим Доусън, който говори преди Стела Асанж, заяви: „Не си правете илюзии! Ако сега обвиняващите Джулиан надделеят, други жизненоважни случаи, които трябва да бъдат разкрити, никога няма да излязат наяве. Освободете Джулиан Асанж, подкрепете журналистиката и защитете свободата на словото!“. Думите му бяха подкрепени от възгласи и аплодисменти сред събралите се хора.

Междувременно сайтът на МФЖ публикува коментар по казуса с Джулиан Асанж от Доминик Прадалие, председателката на МФЖ. Ето какво пише тя:

"Последно видях Джулиан Асанж малко преди Коледа. Бяхме в стаята за свиждане в затвора "Белмарш", заобиколени от около 30 други затворници, седнали на маси и столове, които са закрепени за пода. Горните лентови светлини осигуряваха единственото осветление. Тежестта върху раменете на Асанж беше осезаема. Аз съм един от малкото журналисти, на които е разрешено да го посещават в затвора.
 
Говорихме деветдесет минути. Неговата зажадняла за слънце кожа е необичайно бледа, косата му вече е напълно бяла и той е отслабнал. Това, което наистина ме порази обаче, беше колко време отнеха отговорите му. Аз бях изпълнена с въпроси. Повечето бяха посрещнати, поне в началото, с колебливо мълчание. Може да е нормално да проявява известна резервираност – знаем, че той е бил подслушван години наред, докато е е бил в посолството на Еквадор. Но реакцията му изглеждаше като нещо повече от предпазливост. Боя се, че той се затваря дълбоко в себе, издига своя ограда срещу сета.
 
Тези дни делото на Асанж отново е в съда в Лондон. Съдиите разгледат жалбата му срещу отхвърлянето на повечето от техническите аргументи на защитата против екстрадирането му в Съединените щати. Тревогата от това положение ме тласна още в началото да се ангажирам с неговия случай. Обвинителният акт на САЩ изисква той да бъде преследван заради действия, които са ежедневна работа на разследващите журналисти: търсене на източник, който е бил свидетел на неправомерни действия  и насърчаването им дискретно да споделят какви доказателства намират.
 
Ако Асанж бъде осъден съгласно разпоредбите на едновремешния американски Закон за шпионажа, това ще застраши всеки журналист, на когото се предлагат секретни документи. Той е австралиец, публикувал в Европа. Осъждането му съгласно американското право в американски съд ще е прецедент, който ще разпростре действието на американското законодателство в целия свят. Доказателство, че тази глобална заплаха се възприема много тревожно навсякъде, са множеството призиви на журналистически организации от цял свят за освобождаването на Асанж – от Норвегия до Перу и от Италия до Австралия.
 
Но докато професионалната ми роля изисква да съм ангажирана с действия по този случай, състоянието на основателя на "Уикилийкс"  все повече ме безпокои...
 
По време на изслушванията по делото за екстрадицията здравословното състояние на Асанж беше проучено и обсъдено в подробности от съда. Изслушванията бяха мъчителни. Научихме, че през по-голямата част от първата му година в "Белмарш" той е бил държан в единична килия. През този период здравето му рязко се влошава.
 
Д-р Сондра Кросби, професор по медицина в Бостънския университет, каза пред съда, че е била една от тримата лекари, които са преглеждали Асанж още в посолството на Еквадор през януари 2018 г. По-късно тя го е посетила два пъти в затвора "Белмарш". И е била „разтревожена“ от здравословното му състояние. Проф. Кросби обясни, че състоянието на Асандж е като това на жертвите на посттравматично стресово разстройство, обикновено изпитвано само от онези, които са били във военни ситуации. „Той е в същото психологическо състояние като някой, който е бил преследван от нападател с нож и след това се е заключил в една стая и не иска да излезе“, каза тя.
 
Кросби съобщи още, че на моменти Асанж „мисли обсесивно за самоубийство“. Съдът чу също така, че през многото месеци, през които Асандж е бил в изолация, той е бил наблюдаван най-малко девет пъти на ден. Според персонала, целта е било „да се внимава за риск от самоубийство“.
 
Дори професор Сейна Фазел, съдебен психиатър от Оксфордския университет, която е прегледала Асанж от името на правителството на САЩ, не се изказа успокояващо. Запитана дали по-нататъшното изолиране има вероятност да увреди здравето на Асанж, тя просто отговори „да“.
 
Научихме също, че Асанж няколко пъти е правил опити за самоубийство и че е притеснен от раздялата с приятелите и особено със семейството. Смята се, че той се е подготвил да посегне на живота си, докато е бил в "Белмарш" – въпреки че опитът е бил осуетен.
 
Трудно е бъдем оптимисти относно сегашния съдебен процес. Екипът на Асанж събра силни аргументи, но всички те вече бяха отхвърлени веднъж от британски съд. Най-вероятно това разглеждане ще бъде последното пред европейски съдия.
 
Пиша това сега с надеждата, че президентът на САЩ Байдън и главният прокурор Гарланд ще решат да го помилват. Ако се пресметнат и годините му в посолство в Еквадор, Асанж затворен вече 12 години, което е значителен период от всяка гледна точка. Източници от правителството на САЩ вече предположиха, че извънсъдебното разрешаване на случая може да бъде възможно. Дали не е дошъл моментът да се удвоят усилията и това разрешаване да бъде реализирано?
 
Основната ми загриженост е за спасяването на Асанж, но такъв лесен изход би бил от полза и за САЩ. Ако Асанж бъде съден там, ще бъдат извадени на показ много омърсяващи Щатите факти – подслушване, заговори за убийства, избирателно правораздаване и нарушения на Женевската конвенция. Много по-добре е да се насочат ресурси и внимание към разрешаването на истинските проблеми, които този случай разкрива – отговорността на военните и превишаването на правомощията на разузнаването.
 
Човекът, когото видях под ярката изкуствена светлина изглеждаше крехък и и непохватен. Той е намерил утеха в религиозните практики и е в посланието от папата. Крачи из килията си като виртуален поклонник.
 
Мярката за цивилизовано общество е способността на това общество да дава прошка. Умолявам президента Байдън да се вдъхнови от най-висшите идеали, върху които са основани САЩ, да достигне до резервите си от човечност и да сложи край на тази грозна сага."