Адвокатите на правителството на САЩ отричат ​​обвиненията срещу Джулиан Асанж да са политически мотивирани

  • 21.02.2024
  • theguardian.com/reuters.com
Стела Асанж, съпругата на Джулиан Асанж, говори пред постоянния митинг край сградата на Върховния съд в Лондон. Снимка: Yahoo News

През втория ден от изслушванията във Върховният съд на Великобритания по решаващото дело за обжалване на екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ се явиха адвокатите на правителството на САЩ. Те повториха тезата си, че срещу Асанж са повдигнати наказателни обвинения, защото той е подтикнал източниците си към незаконно изтегляне на секретни файлове и хакерско проникване в информационни масиви, а не по политически мотиви.

Основателят на "Уикилийкс" може да бъде изпратен в САЩ до дни след евентуално потвърждване на екстрадицията, за да бъде изправен пред наказателно преследване по обвинения в шпионаж въз основа на пбликуването на хиляди секретни военни и дипломатически документи относно войните в Афганистан и Ирак, информира вестник "Гардиан".

На 21 февруари адвокати на правителството на САЩ се опитаха да опровергаят аргументите, изложени от адвоките на основателя на "Уикиликс" предишния ден. Тезата на защитата е, че САЩ търсят политически мотивирано отмъщение за разкритите от Асанж военни престъпления, включително изтезания, отвличания и извънсъдебни убийства.

Асанж е подкрепян от многобройни журналистически и правозащитни организации из цял свят, включително Международната и Европейската федерации на журналистите (чийто колективен член е СБЖ) и "Репортери без граници".

Адвокатите на Асанж нарекоха преследването му "безпрецедентно". Въпреки това прокурорът по делато Клеър Добин настоя, че обвиненията срещу него не са политически, а са повдигнати, защото е надхвърлил „далеч  действията на журналист, който просто събира информация“.  Ройтерс я цитира да казва пред съда следното: „Неговото наказателно преследване се основава на върховенството на закона и на доказателства. Наказателното преследване на жалбоподателя може да е безпрецедентно, но това, което той направи, също беше безпрецедентно“.

Добин подчерта още, че Асанж не просто е публикувал материали, но е и заговорничил с Челси Манинг, като е помагал и подстрекавал към кражбата и разкриването на класифицирана информация. Освен това се твърди, че се е опитвал да вербува други хакери и разпространители на класифицирана информация.

Прокурор Добин добави и че Асанж също така „съзнателно и безразборно е разгласявал пред света имената на лица, които са действали като източници на информация за Съединените щати“.

Прокурорът изтъкна: „Именно тези основни факти отличават позицията на жалбоподателя от работата на "Ню Йорк Таймс" и други медии. Именно това формира обективната основа за наказателното му преследване. Именно тези факти го отличават, а не неговите политически възгледи.“

Във вторник адвокатът на Асанж – Марк Съмърс, каза пред съда, че публикуването на нередактирани файлове е било непреднамерено, но дори и да е било умишлено, общественият интерес би могъл да надделее над назоваването на имена на лица. Той каза още, че липсват доказателства което и да е от посочените лица да е пострадало вследствие на публикациите.

Но прокурор Добин увери съда, че има хора, „които е трябвало да напуснат домовете си, да избягат от родината си, защото са били идентифицирани в държавните дипломатически грами“. Според нея други пък са загубили работа, трябвало е да си замразят активите или да „изчезнат“, макар и да не може да се докаже дали дали това е свързано с осветяването на имената им. Добин добви, че сред засегнатите има хора от Етиопия, Китай, Иран и Сирия.

„Материалите, които (Асанж) публикува без редакции, не привличат никакъв обществен интерес“, посочи още тя. „Това е слабостта в центъра на делото на жалбоподателя.“ В отговор в сряда адвокатът Съмърс репликира, че има огромен обществен интерес към публикациите, разкриващи военните престъпления на САЩ, и че посочените източници са „агенти в престъпна среда, която е била разобличена“.

Отборът на Асанж се надява, че двамата съдии, които гледат делото му, ще удовлетворят искането му за пълно изслушване по обжалването. Ако не го направят, той ще е изчерпал всички правни възможности в Обединеното кралство. И единственият му оставащ правен път ще бъде да се обърне към Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който би могъл да нареди на Обединеното кралство да не го екстрадира, докато разглежда случая му.

И все пак, ако настоящата молба бъде отхвърлена, Асанж може да бъде изведен от страната от американски военни и откаран със самолет в САЩ в рамките на броени дни.

Самият Асанж отново не беше в съда днес, нито наблюдаваше заседанието онлайн, защото не се чувствал добре, както казаха неговите адвокати и съпругата му Стела Асанж.

Ройтерс припомня, че съдебните битки срещу австралиеца започнаха през 2010 г. и той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, където получи убежище, преди да бъде измъкнат оттам насила от британската полиция и хвърлен в затвора с повишена сигурност "Белмарш" през април 2019 г. Конкретният повод за вкарването му зад решетките тогава бе, че е нарушил условията за освобождаване под гаранция от 2012 г.

Асанж е поставен в сурови условия в "Белмарш" и макар да няма ефективна британска присъда, го държат там вече пета година. През 2021 г. британски съд отхвърли екстрадирането му в САЩ с мотив, че ако това стане, има риск да се самоубие. Но втора съдебна инстанция през 2022 г. постанови все пак да бъде екстрадиран.

През същата 2022 г. дългогодишната приятелка на Асанж – Стела Морис, която му беше адвокатка и стана майка на двете им деца, родени през 2018 и 2019 г., се венча за него на закрита вътрешна церемония в затвора "Белмарш", взимайки и фамилията на съпруга си. Сега тя е моторът на широката международна кампания в негова защита.

Адвокатите на Асанж смятат, че американски съд може да му издаде присъда до 175 години. Дори и да се ограничи с по-меко наказание, то няма да е по-малко от 30-40 години заатвор, посочва защитата. Американските адвокати твърдят, че няма да е повече от 63 месеца, което прави малко над 5 години затвор.

 

М. Л.