Издателите на списания в Германия искат още намаляване на ДДС върху печата

  • 22.02.2024
  • newsroom.de

Издателите на списания в Германия настояват за ново намаляване на ДДС върху печатните продукти, след като няма държавно финансиране за разпространение в цялата страна, пише newsroom.de, позовавайки се на информация от ДПА. В момента ДДС върху вестниците и списанията е с намалената ставка от 7 процента.

„Независимо от обсъжданото финансиране на доставките, намаляването на ДДС за списанията и вестниците би било перфектно – казва Щефан Шерцер, директор на Медийната асоциация на свободната преса (МВФП), пред ДПА. - Това би било и подкрепа, защото всеки, който прави продажби - печатни или дигитални - ще бъде подкрепен от намалено ДДС. Няма нужда да се създава допълнителен бюрократичен апарат. Корекцията може да бъде въведена в годишния данъчен закон без големи усилия и без одобрение от ЕС.”

Неотдавна Филип Велте, мениджър на издателство „Бурда“ и председател на борда на МВФП, подкрепи намалението в икономическия вестник "Handelsblatt", пише newsroom.de. Още през лятото на 2023 г. новото ръководство на Федералната асоциация на дигиталните издатели и издателите на вестници (БДЗВ) призова за премахване на ДДС върху вестниците. Министърът, отговарящ за медиите, Клаудия Рот каза пред ДПА през декември: „Би било важна стъпка, ако ДДС бъде допълнително намален от 7 процента.“

Асоциациите на издателите призовават за подкрепа от правителството от години, тъй като медийните компании имат по-високи разходи при разпространението на печатни вестници и списания, заради цените на енергията, инфлацията и минималната заплата. Тиражите също падат през последните десетилетия. Има опасения, че разнообразието на пресата може да намалее, особено в регионите.

Държавното финансиране на пресата също се обсъжда във федералната политика от години. Има няколко опита и модели, но досега нищо не е реализирано. При последните преговори за бюджета за 2024 г. в плана не беше включено финансиране.

„Натискът е поне толкова голям, колкото в началото на 2023 г., ако не и по-голям поради появата на Изкуствения интелект. Всички бизнес модели за рефинансиране на пресата трябва да бъдат пренастроени. Приходите от реклама са важни, но приходите от читатели са ключови за бъдещия успех на преса“, смята Шерцер. Той не очаква тази година да има спиране на списания.

Наскоро Федералната асоциация на дигиталните издатели и издателите на вестници (БДЦВ) публикува проучване сред медийни експерти за тенденциите. Според него спадът в тиражите на печатните вестници в Германия ще се увеличи. В същото време цифровите абонаменти ще нараснат значително. Прогнозата е, че спадът на пазара на печатна реклама ще се смекчи донякъде.