Решението на съда за Джулиан Асанж ще излезе най-рано в началото на март

  • 22.02.2024
  • apnews.com/nbcnews.com
Непрестанни протести съпровождаха сегашните двудневни изслушвания поо делото на Асанж във Върховния съд в Лондон. Снимка: The Independent

Приключиха двудневните изслушвания на 20 и 21 февруари във Върховния съд в Лондон по решаващото дело за исканата от САЩ екстрадиция на разобличителя от "Уикилийкс" Джулиан Асанж. Двамата съдии, на които е възложено делото, съобщиха, че се нуждаят от време, за да обмислят и обявят решението си.

Според кореспондента на NBC Джош Ледерман съдийското решение ще стане ясно най-рано на 4 март. Други източници, като АР, не фиксират дата, а говорят най-общо за "следващия месец".

На съдебното заседание на 20 февруари бяха изслушани аргументите на защитата на Асанж, а на 21 февруари говориха адвокатите на САЩ.

Ако съдиите Виктория Шарп и Джереми Джонсън се произнесат срещу Асанж, последният му шанс е да поиска от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да блокира екстрадирането му. Но поддръжниците му се притесняват, че той може да бъде качен на самолет за САЩ, още преди да успеят да се задвижат процедурите в ЕСПЧ, тъй като британското правителство вече е подписало заповед за екстрадиция. Технически тя може да се осъществи в рамките на броени часове, ако решението на сегашните двама съдии я потвърди през март.

52-годишният австралиец има повдигнати от САЩ 17 обвинения в шпионаж и едно обвинение в компютърна злоупотреба заради публикуването на неговия уебсайт "Уикилийкс" през 2010 г. на многобройни секретни документи, разобличаващи американски военни престъпления.

Както е известно, многобройните правозащитни и журналистически организации по света, които от години настояват за освобождаването на Асанж и за прекратяване на преследването му, алармират, че разправата с него е и фактическа разправа със свободата на достъпа до информация и свободата на словото. Това се възприема като демонстративно сплашване и послание и към цялата световна журналистика какво я чака, ако предприеме "неправилни" разобличения.  

Показателен е един от важните детайли в аргументите на адвокатите на Асанж в сегашните изслушвания. Те поясниха, че обект на американските обвинения е само Асанж, разпространил чрез "Уикилийкс" секретни американски документи в нередактирания им, оригинален вид. Но няма претенции към големите медии, които направиха през 2010 г. обширни публикации по тях (вдигайки тиражите и печалбите си), защото там документите излезли вече редактирани. Тази политкоректност на големите медии очевидно е в основата и на грозното им обръщане на гръб на Асанж, когато държавната машина на САЩ се надигна за смазването му.

Асанж отсъстваше от съда и през двата дни на сегашните изслушвания, тъй като не се чувства добре. Съпругата му Стела Асанж обясни, че е искал да присъства, но „не е в добро състояние“. Физически и психически тежко са му се отразили и седемте години изолация в посолството на Еквадор в Лондон, и особено петте години в суровите условия на лондонския затвор с повишен сигурност "Белмарш" от ареста му през 2019 г. насам.

„Джулиан е политически затворник и трябва да бъде освободен“, настоя Стела Асанж многократно в свои изявления пред медиите и пред постоянно протестиращото пред Върховния съд в Лондон човешко множество. Тя не спира да напомня и следното: „Хвърлят Джулиан в ръцете на страната и на хората, които са планирали убийството му“. Стела Асанж визира разкрития, че съпругът ѝ е бил мишена на заговор на ЦРУ за отвличането или убийството му, още докато е бил в посолството на Еквадор.

„Освободете Джулиан Асанж“ и „Има само едно решение – без екстрадиция“ бяха най-популярните лозунги от масовите протести пред Върховния съд в Лондон тези дни.

СБЖ също се присъедини към световната кампания в подкрепа на Асанж със специално събитие, проведено на 19 февруари в Клуб "Журналист" на СБЖ, чиито участници настояха: "Освободете Асанж! Журналистиката не е престъпление! Никой не е свободен, докато не е свободен Асанж!" СБЖ беше единствената обществена организация в България, надигнала такъв глас.