Израелската песен в "Евровизия" разбуни духовете

  • 24.02.2024
  • ВВС
Израел трябва да бъде представен от Еден Голан на тазгодишното състезание .

Израел съобщи, че ще се оттегли от песенния конкурс "Евровизия", ако организаторите се опитат да цензурират песента, с която страната кандидатства, съобщи Би Би Си.

Текстът на песента "October Rain" ("Октомврийски дъжд") на Еден Голан бе публикуван в медии по-рано тази седмица, иснформира още Би Би Си.
Според израелския в. "Израел хайом" песента се отнася до жертвите на нападенията на "Хамас" от 7 октомври. В текста има изречение: "Всички те бяха добри деца, всяко от тях".

От Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който организира "Евровизия", казаха, че в момента проучват песента. Правилата на конкурса забраняват политическите послания.

В предишни години EBU е принуждавал националните представители да променят текстове на песни. През 2009 г. Грузия се оттегли от конкурса, след като предложената от страната песен We Don't Wanna Put In бе отхвърлена заради очевидна препратка към руския президент.

В изявление по повод кандидатурата на Израел организаторите казват, че внимателно преглеждат текста на песента, което е "конфиденциален" процес, докато не бъде взето решение. Ако песен бъде определена като неприемлива по някаква причина, националните партньори имат възможност да кандидатстват с нов текст или музика.

От израелската обществена телевизия KAN обявиха, че ще отхвърлят всяко искане за промяна в текста на песента.

 През декември Асоциацията на композиторите и текстописците на Исландия публикува изявление, в което подчерта, че военните действия на Израел правят участието на страната несъвместимо с участието в събитие, "характеризиращо се с радост и оптимизъм".

Подобни протести изразиха и Финландия, Норвегия, Дания и Швеция, като някои припомниха, че Русия бе дисквалифицирана, след като нахлу в Украйна преди две години.

Песенният конкурс "Евровизия" ще се проведе в Малмьо, Швеция, през май. 

М. Л.

 

Панорама