Две години по-късно, украинските журналисти още плащат висока цена заради войната

  • 24.02.2024
  • europeanjournalists.org
С тази снимка на фоторепортера на АФП Димитър Дилков е илюстрирана публикацията на сайта на ЕФЖ

Сайтът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) разпространи обзор на Бърза реакция за свобода на медиите (MFRR) за положението на украинските журналисти по повод навършващите се днес 2 години от нахлуването на Русия в Украйна.

На 24 февруари се навършват две години от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Днес организациите от платформта Бърза реакция за свобода на медиите (MFRR) потвърждават  солидарността си с украинските журналисти и призовават за гаранции за тяхната безопасност и за пълната им свобода да информират, пише сайтът на ЕФЖ.

Отправен е и апел за подновени усилия за предоставяне на необходимата финансова и техническа подкрепа, за да могат да продължават работата си украинските журнлисти.

В публикцията се припомня, че "през последните две години украинските журналисти демонстрираха невероятна смелост и издръжливост в отразяването на ужасите на тази война за своите общности и външния свят, често срещу цената на големи лични жертви".

Текстът призовва за "продължаване на международната подкрепа за украинските медии, за да могат да се справят със заплахите за безопасността от страна на руската армия, както и с икономическата криза, предизвикана от войната".

Посочено е още: "Повтаряме искането си Русия да спазва международното хуманитарно право и да се въздържа от всякакви атаки срещу журналисти, както и да разследва многобройните случаи, в които нейните сили са замесени в подобни атаки. Към днешна дата най-малко 11 медийни служители са били убити при изпълнение на задълженията си, а други 34 са били ранени, докато са отразявали инвазията. Броят на преките атаки срещу журналисти, отразяващи войната, намаля през 2023 г., тъй като военната дейност се съсредоточи около фиксирани линии, но журналистите на фронтовата линия продължават да са изправени пред големи рискове. Най-малко 12 журналисти бяха ранени през 2023 г., докато отразяваха войната".

Публикацията отбелязва още, че проследяването на свободата на пресата във войната в Украйна, поддържано от Международния институт за преса (IPI), партньор на MFRR, е регистрирало 404 случая на атаки срещу медии в Украйна, по-голямата част от които са извършени от руските сили или руските окупационни власти. Украинските медии също често са изправени пред кибератаки, които им пречат да отразяват войната. Въпреки че е невъзможно да се идентифицират източниците на тези атаки, Русия често е обвинявана, че ги е организирала, като са регистрирани множество случаи, в които водещи украински уебсайтове са били хакнати с цел публикуване на проруско съдържание.

Същевременно най-малко 17 журналисти, които са работили в окупирана украинска територия, остават затворени от Русия, тъй като руските власти се стремят да тушират всякакви несъгласни гласове в тези региони, пише още на сайта на ЕФЖ.

Сблъсквайки се с очевидните предизвикателства за сигурността, както и с огромния икономически натиск, пред който е изправен медийният сектор на държава във война, украинските журналисти продължават не само да хвърлят светлина върху военните престъпления, извършени от нахлуващите руски сили, но и да държат отговорно своето правителство за управлението му, отбелязва публикацията.

Вътрешните проблеми се умножават паралелно с войната. Макар руските власти да са отговорни за по-голямата част от заплахите за безопасността, пред които са изправени украинските журналисти, наблюдението на MFRR също така показва, че украинските журналисти все повече се сблъскват с препятствия, създадени от местни дейци, докато журналистите продължават работата си като медиен страж у дома.

През 2023 г. МFRR е регистрирала 31 инцидента, при които украинските власти отказват да предоставят информация или по друг начин възпрепятстват работата на журналистите, в повечето случаи използвайки войната като извинение.

Журналистите също са все по-често тормозени и сплашвани от други дейци заради тяхната „липса на патриотизъм“. Водещият разследващ репортер Юрий Николов наскоро беше тормозен в дома си от неизвестни лица, които след това публикуваха видео от действията си, обвинявайки Николов в избягване на военна служба.

Междувременно лица, свързани със Службата за сигурност на Украйна (СБУ), се опитаха да дискредитират журналисти в разследващото издание Bihus.info, след като са провеждаха системно наблюдение срещу журналистите.

В мощна демонстрация на солидарност украинските журналисти се обединиха около колегите си, изисквайки уволнението на висшия държавен служител, за когото се твърди, че е отговорен за наблюдението.

Борбата продължава в Украйна и в чужбина, пише сайтът на ЕФЖ. Въпреки тези успехи украинските медии остават в тежко положение. Рекламният пазар в страната е спаднал с две трети от началото на пълномащабното нахлуване на Русия, което доведе до огромна загуба на приходи. Докато стабилните бизнес модели отново станат жизнеспособни, партньорите от MFRR призовават международната общност и по-специално европейските заинтересовани страни да подновят и разширят своя ангажимент за дългосрочна финансова подкрепа за украинските медии. Без постоянна подкрепа медиите в Украйна може да не могат да продължат да информират света за състоянието на войната. Тогаваа жертвите, направени от толкова много журналисти, ще бъдат напразни, посочва MFRR в публикацията на сайта на ЕФЖ.


 

Свят