Исторически музей - Севлиево работи по печатното издание „Градски щрихи“

  • 26.02.2024
  • БТА
  • Радослав Първанов
70 години Исторически музей - Севлиево. Снимка: Исторически музей - Севлиево

Исторически музей-Севлиево вече работи по печатното издание „Градски щрихи“, което се финансира по проект от Министерството на културата.

Това съобщи за БТА Ивета Миленова, директор на културната институция. „Изданието ще бъде посветено на отбелязването на 70 години от създаването на Историческия музей в Севлиево и 100 години от началото на музейното дело в града. Целта на проекта, с който институцията кандидатства в обявената сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии е отпечатването на изданието „Градски щрихи“. В него, със специално изготвени текст и фотоси, ще представим най-ценните и интересни предмети, снимки и документи от експозициите и фонда на Историческия музей в Севлиево“, каза за БТА Миленова.  

Севлиево е град с многовековна история и фондовете на музея са богати с експонати от 19-и и началото на 20-и век, свързани с бита, социалното положение и обществената дейност на севлиевци от това време.  Намерението ни е в това луксозно издание да представим над 200 изображения на движими културни ценности от музейния фонд от посочения период, информират още от музея.

"Да сложим началото на този проект за нас е приятно задължение, като имаме амбицията и необходимите знания да продължим в бъдеще време проекта „ Градски щрихи“ с  втора част - представяне на  недвижимите културни ценности, запазени до днес, както и трета част – популяризиране на бележитите личности на Севлиево от същия период. Очакванията ни са с реализирането на проекта да популяризираме още по-цялостно богатото културно-историческо наследство на Севлиево. Представянето на печатното издание пред по-голям кръг от обществеността, музейната колегия, туроператорски фирми, читалища, учебни заведения и сродни организации ще повиши интереса към нашите експозиции и образователни програми“, каза още Миленова. 

Дейностите по проекта са строго определени. Прецизен подбор на движими културни ценности от фонда на Исторически музей-Севлиево и подготвяне на основен текст и пояснителни такива, заснимане на подбраните експонати, предпечатна подготовка и дизайн, отпечатване на изданието според заложените параметри, популяризиране и разпространение на изданието, за да достигне до широкия кръг от колеги, партньори, туроператори, граждани и посетители, посочиха от културната институция.

Ръководителят на проекта Ивета Миленова, която ще е съставител и автор на текста, благодари на Регионален исторически музей- Габрово и на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, които са приели да бъдат партньори.

„Мотивирани сме да продължим и в бъдеще време да подготвим и отпечатаме предвидените още две части на проекта „Градски щрихи“, както и други музейни издания, свързани с отбелязването на годишнината на Исторически музей в Севлиево, за да продължи утвърждаването му като една от водещите културни институции в региона. Изданието ще бъде цялостно презентирано на Националната научна конференция, която ще се проведе през септември 2024 г., по повод 70 години от създаването на  Исторически музей Севлиево и 100 години от началото на музейното дело в града, каза в заключение Ивета Миленова.

Панорама