СЕМ с фокусирано наблюдение за отзвука от смъртта на Навални и две години от войната в Украйна

  • 29.02.2024
  • СБЖ
  • Майя Любомирска

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще осъществи фокусирано наблюдение на медийното отразяване във връзка с отзвука от смъртта на руския опозиционер Алексей Навални и втората годишнина от началото на войната в Украйна. Това беше гласувано като решение на днешното редовно заседание на медийния регулатор, излъчвано онлайн в платформата ZOOM.

Периодът на фокусирано наблюдение е между 16 февруари до 3 март и е по предложение на Габриела Наплатанова.

Мониторингът ще обхване БНТ1, Би Ти Ви, „Нова телевизия“, „Нова нюз“, „България он еър“, „България 24“, „Алфа ТВ“, „СКАТ“, „7/8 ТВ“, БНР – програма „Хоризонт“, „Дарик радио – България“, както и платформи, вписани в публичния регистър на СЕМ.

Предложението беше прието с три гласа „За“ – от Габриела Наплатанова, Галина Георгиева – член на СЕМ, и председателя на СЕМ Соня Момчилова. Останалите членове на медийния регулатор – Пролет Велкова и Симона Велева, отсъстваха от заседанието.

Според Габриела Наплатанова мониторингът се налага „заради интензивното присъствие на темата на войната на Русия в Украйна около втората година от руската инвазия в Украйна“, както и със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални и отзвука, който тя предизвика в Русия и по света.

Тя подчерта още, че избраният период за мониторинг съвпада с Мюнхенската конференция по сигурността, посещението на европейските лидери в Киев, както и „артикулираната от Франция възможност за евентуално изпращане на войници от отделни натовски държави в Украйна“.

 

 

 

България