Журналисти са използвали изкуствен интелект, за да проследят член на крайнолява германска фракция

  • 01.03.2024
  • БТА
Следователи влизат в дома на Даниела Клете. Снимка: БТА

Разследващи журналисти са използвали изкуствен интелект, за да проследят укриващ се член на германската "Фракция Червена армия" много преди полицията в страната да обяви по-рано тази седмица, че е стигнала до пробив в един случай, останал неразрешен  от 30 години, предаде Ройтерс.

65-годишната Даниела Клете, член на радикално лявата организация, бе арестувана в понеделник в апартамента ѝ в Берлин по подозрение в извършване на обири и най-малко един опит за убийство в периода от 1999 г. до 2016 г., информира БТА. Тези предполагаеми престъпления тя е извършила, за да се издържа, докато е живяла в нелегалност. 

Германската полиция и службите за сигурност бяха разкритикувани заради неуспешните им разследвания на някои политически криминални случаи. Техни защитници казват, че строгите закони за поверителност ограничават възможностите им да използват методите с изкуствен интелект, които екип на германска телевизия е използвал миналата година, за да проследи Клете.

Даниела Беренс, министърката на вътрешните работи в провинция Долна Саксония, където са извършени повечето престъпления, отчете ареста на Клете като голям пробив и заслуга за полицията и прокурорите по случая. 

Но стана ясно, че миналата година екипът за подкасти на телевизия А Ер Де е проследил Клете, една от тримата членове на "Фракция Червена армия", издирвани вече 26 години след разпускането на организацията, като е качил нейна снимка в приложението за търсене на изображения "ПимАйс" (PimEyes). С негова помощ са открити снимки на много по-възрастна жена на име Клаудия Ивоне, която до 2020 г., когато избухна пандемията от ковид, редовно се е изявявала на афро-бразилската сцена в Берлин и се е занимавала с бразилския боен танц капоейра. 

"Горещо ви препоръчвам да не изпускате следата", е заявил по онова време разследващият журналист Михаел Колборн на членовете на екипа за подкасти. Днес той си спомни в интервю за в. "Цайт" за тази своя препоръка към тях. Журналистът каза, че е пуснал снимките през множество инструменти за сравняване на лица и всеки път е получавал един и същ резултат. Някои медии съобщиха, че екипът за подкасти пък е предал откритията си на властите, които в понеделник заявиха, че са били в течение на сигнал, получен от представители на обществеността през ноември.

Но екипът за подкасти на германската телевизия съобщи, че това не е вярно. "Не сме предавали никакви открития. Това е въпрос на поверителност и опазване на източниците ни", заяви Кесрау Бероз, водещ на екипа.

"Заради използваните методи на разследване не можем да кажем нищо за това как сме получили информацията", каза от своя страна прокурорът Александър Хеге в отговор на въпрос дали екипът за подкасти  на телевизията е подал сигнала относно Клете.

Потенциалната опасност, която представлява Клете, излезе наяве вчера, когато две сгради трябваше да бъдат евакуирани, след като полицията откри и обезвреди граната и други експлозиви в апартамента ѝ в Берлин.

В момент, в който крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се изкачва в допитванията до общественото мнение, полицията и службите за сигурност в Германия са под по-голям натиск да се борят с политическите екстремисти, въпреки че дейността им в тази насока остава засенчена от предходни провали. Най-известният такъв случай бе, когато полицията изпусна няколко следи, които можеха да я отведат по-бързо до нелегална неонацистка група, която уби деветима мигранти в периода от 2000 г. до 2006 г. и бе заловена чак през 2011 г., след като двама от членовете ѝ се самоубиха и това накара трети представител на организацията да се предаде на властите. 

Полицията все още издирва двама от членовете на "Фракция Червена армия", която бе сформирана по време на протестите на леви движения срещу войната във Виетнам в началото на 70-те години на миналия век и която уби 33 представители на правителството, американски войници и бизнесмени. 

М.Л.

Свят