Сто дни преди евровота „Репортери без граници” предлагат Нов договор от 12 точки за правото на информация

  • 01.03.2024
  • Репортери без граници (RSF)

Как може Европейският съюз да защити правото ни на надеждни новини и информация в лицето на нарастващата дезинформация и технологии като генеративния изкуствен интелект с безпрецедентна му способност да манипулира съдържание? Остават 100 дни до европейските избори, „Репортери без граници” (RSF) предлагат нов договор от 12 точки за правото на информация.

Сто дни преди европейските избори, които трябва да се проведат от 6 до 9 юни в целия ЕС, и само седмици преди началото на предизборната кампания, „Репортери без граници (RSF) на своя сайт представя  12 предложения за Нов договор с  всички политически партии, които представят кандидатски листи.

Те са обяснени в манифест от осем страници, който е достъпен на английски, френски и немски. RSF призовава бъдещите евродепутати и европейските лидери да поемат безпрецедентен ангажимент към журналистиката като ключов компонент на свободата на мнение и изразяване, основана на правото на информация.

Дойде времето за нова сделка за правото на информация, за голям ангажимент на европейско ниво за насърчаване на журналистиката, която е достойна за името, журналистика, която служи на обществения интерес, качествена журналистика, основана на безпрепятствено, независимо и надеждно отразяване.

RSF ще популяризира своите препоръки за Нов курс в цяла Европа, като използва централата си в Париж, бюрото си в Брюксел, секциите си в Берлин, Хелзинки, Мадрид, Стокхолм и Виена и мрежата си от кореспонденти във всички европейски страни.

Концепцията за Нов договор за журналистиката беше предмет на доклад, публикуван през 2021 г. от Форума за информация и демокрация, чийто управителен комитет беше председателстван от Расмус Нилсен, директор на Института на Ройтерс за изследване на журналистиката към Оксфордския университет

„Преди пет години, за последните избори, RSF публикува десет предложения за по-добра защита на свободата на печата в Европа. Много от тях са вдъхновили големи постижения на Европейския съюз оттогава. Една нова европейска амбиция днес е от съществено значение, за да защитим правото си на надеждна информация. RSF призовава кандидатите за европейски избори да приемат тези предложения за Нов договор. ЕС трябва да се справи с предизвикателството и да направи правото на информация приоритет за следващите пет години с мерки както за гражданите, така и за самия Съюз“, пише Кристоф Делоар, генерален секретар на RSF.

12-те предложения за Нов договор за правото на информация

- Включване на правото на надеждна информация в Договора за Европейския съюз (ДЕС)

- Установяване на принципа на „информационно изключение“, така че информацията да не се третира като всяка друга стока

- Изискване на алгоритми и цифрови услуги за насърчаване на надеждни източници на новини и информация

- Създаване на система за защита на европейската информационна среда

- Активиране на „клаузата за правата на човека“ в търговските споразумения на ЕС в случай на нарушение на правото на информация

- Стартиране на европейски план за изкуствен интелект за защита на правото на информация

- Финансиране за създаването на европейски езиков модел на ИИ в медийния сектор

- Облагане с данъци на най-големите цифрови платформи, за финансиране журналистиката.

- Директно финансиране от ЕС за огромна инвестиция в журналистиката

- Стартиране на европейски план за защита на журналистите

- Развиване на европейско лидерство чрез Партньорството за информация и демокрация

- Назначаване на заместник-председател на Европейската комисия за демокрация и основни права за прилагане на Новия договор за правото на информация.

М. Л.

Свят