"Мета" се отказва от поддържане на новинарско съдържание във "Фейсбук" в Австралия и САЩ

  • 01.03.2024
  • БТА

"Мета" (Meta), собственикът на "Фейсбук" (Facebook) обяви, че ще спре раздела "Новини" в социалната мрежа в Австралия и САЩ от началото на април, предаде ДПА.

Компанията съобщи също, че няма да сключва нови търговски договорености за новинарско съдържание в Австралия, Франция и Германия, след като изтече срокът на настоящите споразумения в тези страни. Споразуменията с британските и американските издатели вече са изтекли, информира БТА.

Компанията обяви, че не предвижда пускането на специално пригодени за издателите нови продукти в бъдеще.

Новината идва три години, след като "Фейсбук" се съгласи да подкрепи, избрани от нея издатели в Австралия след тежка битка с правителството в Канбера за плащане на съдържание. Спорът принуди "Фейсбук" за кратко да забрани новинарско съдържание в Австралия на платформата си.

Австралийското правителство разкритикува днес решението на "Мета" да не плаща повече за новинарско съдържание в определен брой юрисдикции, което според властите в Канбера е  "пренебрегване на ангажимента за устойчивостта на австралийските медии".

Министърът на комуникациите Мишел Роуланд и помощник-ковчежникът Стивън Джоунс обявиха в съвместно комюнике, че Канбера ще потърси консултация за "следващите си стъпки".

"Решението лишава австралийските медии от значителен източник на приходи", се посочва в комюникето. "Австралийските издатели заслужават справедлива компенсация за съдържанието, което са предоставили".

"Фейсбук" обяви, че решението да не продължи да поддържа новинарското съдържание в Австралия и САЩ, след като предприе подобни действия във Великобритания, Франция и Германия през септември, е част "от усилията му да разпредели по-добре инвестициите си към продукти и услуги, които хората оценяват най-много".

Решението произтича от признанието на "Фейсбук", че клиентите му посещават платформата най-вече за социални контакти и проучване на теми по интерес, отколкото за новинарско и политическо съдържание.

"Броят на хората, които използват новините във "Фейсбук" в Австралия и САЩ е намалял с над 80 на сто миналата година", според актуализираната информация. Данните на "Фейсбук" сочат, че новинарското съдържание е било по-малко от 3 на сто от това, което ползвателите преглеждат на страницата си.

Други продукти и услуги на "Мета" в тези страни не са били засегнати от промяната, обяви компанията. Потребителите все още имат достъп до нови статии  посредством споделени линкове на платформата. 

 

М. Л.

Свят